Askerden tuhaf görüş

Askerden tuhaf görüş

Deniz Kuvvetleri, İstanbul ve Çanakkale Boğazı ile üç denizde tek yetkili olmak için koordinasyon merkezi kurdu.

İçişleri Bakanlığı ve emniyet 'kargaşa' çıkaracağı gerekçesiyle girişime  tepki gösterirken askerler "Vali denizden anlamaz" savunması yaptı. Proje şimdilik askıda.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın Boğazlar'da 'tek yetkili' olmaya dönük girişimi son anda önlendi. Başta İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu olmak üzere valilerin 'by-pass' edildiği proje Başkent'te krize yol açtı.

Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral İzzet Artunç, emrindeki Bölge-Grup Komutanları'ndan gelen talep üzerine boğazlarda ve denizlerde meydana gelebilecek bir terörist saldırı ya da büyük felaketlere anında müdahale gerekçesiyle kendi bünyelerinde "Koordinasyon Merkezi" kurulması amacıyla harekete geçti. Proje ile İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile üç denizde tek yetkinin Sahil Güvenlik'te toplanmasının planlandığı belirtildi.

İÇİŞLERİ YOK SAYILDI

Sahil Güvenliğin İl Afet Yönetim Merkezi ile Başbakanlık Kriz Merkezi'ne adeta 'alternatif' olarak geliştirdiği "Türkiye Boğazları Koordinasyon Merkezi" kurulması önerisi 25 Mayıs'ta Denizcilik Müsteşarlığı'nda düzenlenen "Uluslararası Denizcilik Forumları Koordinasyon" toplantısında gündeme getirildi. Önemli kararların alındığı toplantıya illerdeki kriz merkezlerinden sorumlu İçişleri Bakanlığı'ndan hiçbir bürokrat çağırılmadı.

Deniz Kuvvetleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Dışişleri Bakanlığı, TPAO, Çevre ve Orman Bakanlığı ile AB Genel Sekreterliği'ne toplantı duyurusu yapılmasına karşın İçişleri Bakanlığı'nın 'yok' sayılması dikkat çekti. Sahil Güvenlik Komutanlığı temsilcisi, denizlerde orkinos avcılığı yapan yabancı gemilerin takibinin yapılması gerektiği konusuna vurgu yaptı. Ancak, Koordinasyon Merkezi'nin kurulmasına ilişkin nihai karar alınmadı.

BAKANLIKTAN SERT TEPKİ

Toplantıdan sonradan haberdar olan İçişleri Bakanlığı, sert tepki gösterdi. Bunun üzerine 8 Ekim'de  Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün İstanbul İstinye tesislerinde ikinci bir toplantı organize edildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı'nı temsil eden üst rütbeli subaylar "Vali'nin denizden anlamadığını" belirterek merkezin kurulması gerektiğinde ısrar etti.

Sahil Güvenlik Komutanlığı Harekat Başkanı Albay İsmail Hakkı Ataseven, "Denizde meydana gelebilecek olası bir terörist saldırı gibi büyük felaketlerde Valilik Kriz Masası yeterli olamaz. Bu işi yönlendiren kişi denizden anlamalı. Vali denizde ilgili yeterli bilgi donanımına sahip değildir. O sebeple böyle bir merkeze ülkemizin ihtiyacı vardır" dedi. Deniz Kuvvetleri Güvenlik Şube Müdürü Deniz Albay Tanzer Örsak da "Bir olaya müdahale eden kişinin mutlaka denizden anlaması gerekir" ifadesini kullandı.

POLİS MÜDÜRÜ KARŞI ÇIKTI

Toplantıda İçişlerini temsil eden İstanbul Emniyeti Deniz Limanı Şube Müdürü Kasım Yağmur ile Emniyet Müdür Yardımcısı Orhan Danış, öneriye karşı çıktı. Yağmur, kolluk kuvvetlerinin amirinin İçişleri Bakanı ve illerdeki sorumlusunun Vali olduğunu vurgulayarak, "İlk toplantı bakanlık düzeyinde yapılmalıydı. Orada alınacak uygun görüşten sonra bu toplantının yapılması gerekirdi" dedi. Danış da yeni bir koordinasyon merkezine ihtiyaç olmadığını belirtti. Danış, şöyle devam etti: "Burada konuşulması gereken krizlere nasıl müdahale edileceği olmalıdır. Valimizin koordinesinde İl Afet Yönetim Merkezi faaliyetini sürdürüyor. 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu gereği Vali'nin içinde bulunmadığı böyle bir yapı düşünülemez. Vali'nin her şeyi bilmesi mümkün değildir. Ancak kriz merkezi oluşturulduğunda burada her kurumun temsilcisi yer alıyor. Vali karar vermeden önce ilgili kurumların temsilcilerinden bilgi alıyor. Bugüne kadar sıkıntı yaşanmadı. Mevcut yapı yeterlidir.  Ayrıca, Başbakanlığa bağlı kriz merkezi de mevcuttur. İkinci bir kriz merkezinin bilakis kendisi kriz oluşturacaktır. Böyle bir merkez oluşturmak yasal olarak da mümkün değildir."

Kurum gerekeni yapıyor

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ise valinin olmadığı bir merkezin düşünülemeyeceğini dile getirdi.  Temsilci, "Herhangi bir olayda her kurum üzerine düşeni zaten yapıyor" dedi. Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik dışında destek görmeyen proje şimdilik askıya alındı.

HABER: Kamil ELİBOL / ANKARA/BUGÜN

 

Etiketler :