Askeri bilirkişi krizi aşılamıyor

Askeri bilirkişi krizi aşılamıyor

Muvazzafların suçlandığı Sahte Çürük Raporu, Casusluk ve Fuhuş Çetesi gibi kritik soruşturmalarda askeri bilirkişi krizi yaşanıyor.

Genelkurmay Adli Müşavirliği’nin tercih ettiği isimler hep aynı...

Atamalarda görev verilen bilirki siler tartışmaya yol açtı. Erzincan'daki Ergenekon, Albay Zeki Üç-okun tutuklandığı Sahte Çürük Raporu Çetesi, ve casusluk soruşturmalarında bilirkişi tercihleri dikkat çekiyor. 'Askeri personelin hukuktan kaçırılması ve delil karartma suçlaması yöneltilen Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklunun askeri bilirkişileri 'özenle seçtiği öne sürüldü.

Yüzbaşı Durmaz isteniyor

Genelkurmay Askeri Savdığının yürüttüğü soruşturmalarda; kolluk kuvveti olarak Jandarma Genel Ko-mutanlığı'ndan istenen bilirkişiler hep aynı isimler. Bunun son örneği Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığında yapıldığı iddia edilen usulsüz dinleme ile Fuhuş ve Casusluk şebekesi soruşturmasında yaşandı. Görevlendirilen bilirkişilerden Yüzbaşı Şükrü Durmaz'ın ismi öne çıkıyor.

Hiç göreve başlamamış

Genelkurmay Askeri Savası Albay Yavuz Şentürk'ün, Yüzbaşı Durmaz'ı ismen talep ettiği öğrenildi. Jandarma Genel Komutanlığı'ndan aldığı olumsuz cevap üzerine Şentürk'ün Diyarbakır Il Jandarma Alay Komutanlığı'ndan Durmaz'ı bizzat talep ettiettiği belirtildi. Durmaz’ın Diyarbakır İl Jandarma Alay Komutanlığında personel şubede görevli olmasına rağmen, atandığı 2 yıldan beri hiç göreve başlamadığı aktarıldı. Iki yıldır askeri savcılığın bilirkişisi olarak görev yapan Durmaz'ın bağlantıları dikkat çekiyor.

Sanıklarla ilişkili

Personel sınıfından olmasına rağmen, emekli Orgeneral Şener Eruygur'un Jandarma Genel Komutanı olduğu dönemde istihbarat Başkan-lığı'na alınan Durmaz'ın, komutanları Ergenekon sanıkları Albay Atilla Uğur ve emekli Tuğgeneral Levent Ersöz. Durmaz'ın Cumhuriyet Çalışma Grubu bünyesinde illegal dinlemeler ve internet takibinde görev yaptığı iddia edildi. Ergenekon sanıklarının yargılandığı davalarda bilirkişi olarak talep edilmesinde sanıklara olan yakın ilişkilerinin etkili olduğu ileri sürülüyor.

'Mal varlığı arttı' iddiası

Bu arada Durmaz'ın, askeri savcılığın yürüttüğü soruşturmalar için gerekli teknik bilgi ve gerekli sertifikalara sahip olmadığı belirtildi. Durmaz'ın mal varlığının da dikkat çekici boyutlarda olduğu bildirildi. Bilirkişi olduğu davalarda başkaları tarafından hazırlanan raporlara imza atması karşılığında menfaat temin ettiği iddialar arasında.

JİTEM yapılanmasında adı geçiyor

Emekli Albay Arif Do ğan’ın JİTEM’in yeniden yapılandığına  yönelik sözleri Yüzbaşı Durmaz’ı işaretliyor. Adı, JİTEM’in tekrar yapılandırılmasında geçen Jandarma İstihbarat Başkanı Tümgeneral Mehmet Çörten’in, Durmaz ile bire bir görüşmeler yaparak sınıfını değiştirmesi için Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne (AYİM) başvuruda bulunmasını sağladığı ileri sürülüyor.
BUGÜN

Etiketler :