Askeri harcamalara Sayıştay denetimi

Askeri harcamalara Sayıştay denetimi

Hükümet böylece kamuda daha çok şeffaflık ve verimlilik sağlanmasını amaçlıyor. Böylece ordunun her türlü harcaması her aşamada Sayıştay'ın ve sivil otoritenin kontrolüne girecek.

Sayıştayın, bugüne kadar yaptığı hukuki denetimin yanı sıra mali ve performans denetimi de yapmasını öngören yeni bir düzenleme yapılıyor. AA'nın haberine göre Düzenleme, TSK da dahil olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarını kapsayacak.

Böylece her türlü silah alımının denetim ve kontrolü de fiilen Sayıştay'ın kontrolünde yapılabilecek. Gerek tank ,top, füze gibi ağır silahların, gerekse daha küçük silahların alım ihaleleri ve alımları ile her türlü askeri harcama sivil denetime tabi olacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Sayıştay Kanunu bütünüyle değişiyor. Yakında teklif haline getirilecek olan çalışmada, bugüne kadar yaptığı hukuki denetimi sürdürecek olan Sayıştay'ın, bunun yanı sıra mali denetim ve performans denetimi yapması da öngörülüyor.

Sayıştay Kanunu ile ilgili çalışmanın içinde yer alan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Sayıştay'ın bugüne kadar hukuki denetim yaptığını belirterek, kamunun tüm harcamalarının kanun ve mevzuata uygunluğunun denetlendiğini hatırlattı. Yeni düzenlemede bu denetimin aynen korunduğunu anlatan Canikli, ''Buna ilave olarak 2 yeni denetim mekanizması getiriliyor'' dedi.

Yeni denetim mekanizmalarından birinin ''mali denetim'' olduğunu ifade eden Canikli, bununla, kamu kurum ve kuruluşlarının her yıl yayınladığı mali tabloların ve raporların gerçeği yansıtıp yansıtmadığının denetleneceğini ve güvenirliğinin test edileceğini söyledi. Canikli, ''Bu denetimle, şeffaflık ve saydamlık kuralının hayata geçmesi sağlanacak. Envantere giren bir malın alımından kullanımına, stoklardan çıkmasına kadarki süreç takip edilecek'' diye konuştu.

Yeni düzenlemedeki diğer denetim mekanizmasının ''performans denetimi'' olacağını kaydeden Canikli, tüm kurum ve kuruluşların performansının ölçüleceğini, bu nedenle tüm kamu kurum ve kuruluşlarının performans kriterlerini bütçelerinde açıklayacağını ifade etti.

Canikli, performans ölçümünün önceden belirlenen kriterlere göre yapılacağını, bu kriterlerin, ilgili kurum, DPT ve Maliye Bakanlığının ortak çalışmasıyla belirleneceğini ve bütçede ilan edileceğini söyledi. Canikli, kurumlara verilen bütçenin hedefe ulaşıp ulaşmadığı, amacı doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığına bakılacağını da kaydetti.
 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :