Askeri Harcamaya Devam

Askeri Harcamaya Devam

Borç krizinden çıkmak için sert tasarruf tedbirleri alan Yunanistan, savunmaya milyarlarca euro ayırmaya devam ediyor

AP'nin haberinde, iki komşu ülke Yunanistan ve Türkiye'nin savaş uçaklarının sıklıkla karşı karşıya gelmesinin gerginliği artırdığı, son zamanlarda azalsa bile Atina yönetiminin bu gerginliği büyük askeri harcamaların arkasındaki sebep olarak gösterdiği belirtildi.

 

Yunanistan'ın, 2008 yılında GSYH'sinin yüzde 2,8'den fazlasını askeri harcamalara ayırarak, bu alanda NATO'da ABD'den sonra ikinci sırada geldiği, NATO verilerine göre Türkiye'nin ise aynı yılda askeri harcamalarının GSYH'sinin yüzde 1,8'ine karşılık geldiği kaydedildi.

 

Finansal krizin pençesindeki Yunanistan'a, savunma harcamalarını azaltması yönündeki çağrılar giderek yükseliyor. Ancak ne gariptir ki borç krizinden çıkması için Yunanistan'ı sert tasarruf tedbirleri almaya zorlayan ve kurtarma planına destek veren ülkeler aynı zamanda kendi pahalı savaş uçakları ve gemilerini Yunanistan'a satmaya çalışmaktan da geri durmuyor.

 

Avrupa Parlamentosu'nda Yeşil Grup Başkanı Daniel Cohn-Bendit, bu ay başında Paris'te düzenlediği basın toplantısında, Fransa ve Almanya liderlerini, finansal yardım konusunda anlaşmadan önce Yunanistan'ı kendi ülkelerinden silah alımı görüşmelerini sürdürmeye mecbur bırakmakla suçladı.

 

Yunanistan Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Atina ziyareti sırasında Türk-Yunan İş Adamları Forumu'nda silahlanma konularına değinerek, ''İhtiyacımız olmayan her silah alımına zorlandığımızda milli utanç hissediyorum'' demişti.

 

Yunanistan 40 savaş uçağına ihtiyacı olduğunu açıklarken, Yunanistan'a yardım paketine en fazla katkıyı sağlayan Almanya ve Fransa savaş uçağı alımı anlaşması için rekabet ediyorlar.

 

Almanya Yunanistan'ın, Alman, İtalyan, İspanyol ve İngiliz şirketleri konsorsiyumu üretimi Eurofighter savaş uçaklarını almasını isterken, Fransa, Dassault şirketi yapımı Ragale savaş uçaklarını Atina'ya satmak için çabalıyor.

Etiketler :