Askerler bir anda yok oldu

Askerler bir anda yok oldu

‘Kanlı 1 Mayıs'ta son konuşmayı yapan DİSK'in Kurucu Başkanı Kemal Türkler'in hayat arkadaşı Sabahat Türkler konuştu.

DİSK'in efsanevi başkanı Kemal Türkler'in eşi Sabahat Türkler, yaşadığı zor günleri ve umutlarını BUGÜN'e anlattı. 33 yıl sonra yeniden Taksim'de bulunacak olmanın heyecanını yaşadığını ifade eden Türkler, eşinin fotoğrafını taşıyarak çocukları ve torunlarıyla Taksim'de olacağını söyledi. Türkler, 30 yıl önce evinin önünde bir suikasta kurban giden eşine "Başkan bak yine Taksim'deyiz" diye sesleneceğini kaydetti. Eşinin en büyük hayalinin 'yasaksız' bir 1 Mayıs olduğunu anlatan Türkler, "Başkan bu 1 Mayıs'ı görebilseydi çok sevinirdi. Bugün 84 yaşında olacaktı. Koluna girip onu Taksim'e getirirdik" dedi.

KUŞ GİBİ AVLARLARDI

Kemal Türkler'in konuşmasının sonlarına doğru su deposundan bir silah sesi geldiğini aktaran Türkler, "Sonra Şişli'den biraz sonra da eski adı İntercontinental olan The Marmara'dan müthiş silah sesleri yükseldi ve insanları tarıyorlardı" diyerek tanık olduğu 'kanlı 1 Mayıs'ı şöyle anlattı: "Başkan herkese çömelmesini söylüyordu. Ateş gittikçe şiddetlendi. Başkanı aşağı indirdiler. İsteselerdi başkanı kuş gibi avlandı. Ama hedef işçilerdi. Panzerin önünde hamile bir kadın koşturuyordu ve resmen o panzerin altında kaldı. Yangın yeri gibiydi. Böyle bir vahşet görmedim."

HÜKÜMET HESAP VERMELİ

Türkler, katliamın sorumlusu olarak devleti gösterdi. Siyah elbiseli ve siyah gözlüklü adamların vatandaşa kurşun yağdırdığını dile getiren Türkler, 12 Eylül darbesine zemin hazırlandığını vurguladı. Türkler, "O zaman hükümette olanların hesap vereceği günü dört gözle bekliyorum" diye konuştu. Eşinin 22 Temmuz 1980'de katledildiğini hatırlatan Sabahat Türkler, bunun sıradan bir cinayet olmadığını kaydetti. Türkler, "İlle 'işçi sınıfı' dedi ve sonunda da canını verdi."

Askerler bir anda yok oldu

Sabahat Türkler, eşinin öldürüldüğü anı şöyle anlattı: "Sabah çıkarken 'Ben Maden İş'in genel grevlerine gideceğim ve işçilere benden selam söyle' dedi. Son sözü bu oldu. Camdan bakarken ağaçlardan net göremedim ama kızım Nilgün 'Koş anne' dedi. Arabada kan revan içindeydi. Yardım edin diye bağırıyordum. Sürekli dolaşan askeri inzibatlar bir anda yok oldu. Minibüsün arkasında giderken 'İşçi sınıfına ne diyeceğim, Kemal aç gözlerini' diye bağırıyordum. O hali gözlerimin önünden hala gitmiyor."

Kemal'den sonra herkes çekildi

22,5 yıllık evliyken katledilen eşinin ardından büyük bir boşlukta kaldığını anlatan acılı eş, "Çok da güzel bir evliliğimiz vardı. Ailem Yugoslavya'dan geldiği için bana Balkan Komitası derdi. Ben de ona çocuklarımın babası, reis, başkan diyordum. Ama çocuklarımla perişan olduk" dedi. Sabahat Türkler, 80 darbesi sonrasında birdenbire değişen durumu şu sözlerle dile getirdi: "İşçiler sürekli ziyarete geliyorlardı fakat bu, ihtilalde birden kesildi. İşçilerin söylediklerine göre içeriye aldıklarında dahi ilk sordukları 'Kemal Türkler'in cenazesine katıldınız mı' oluyormuş. Onlara da darılmıyorum, üzülüyorum sadece. Ama Kemal'den sonra herkes çekildi, korkuyorlardı."

BUGÜN

Etiketler :