''Askerliği reddedin'' diyen BDP'li terledi!

''Askerliği reddedin'' diyen BDP'li terledi!

"Çocukları askere göndermeyin" diyen BDP'li Yıldız sorularla terledi: Türkiye'nin bölünmesini PKK da istemiyor.

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, vicdani retle ilgili sözleri nedeniyle Batman Savcılığınca hakkında "halkı askerlikten soğuttuğu" gerekçesiyle soruşturma başlatılmasını "100 yıl da cezaevinde yatsam umurumda olmaz, ben bu kirli savaşın ortağı olmam, vicdani redde inanıyorum" şeklinde değerlendirdi.

-Yıldız "Bu ülkenin bölünmezliğinin teminatı Kürtlerdir. Bölünmeyi PKK da istemiyor" diye konuştu.

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız vicdani retle ilgili sözleri nedeniyle Batman Savcılığınca hakkında "halkı askerlikten soğuttuğu" gerekçesiyle soruşturma başlatılmasını "100 yılda cezaevinde yatsam umurumda olmaz, ben bu kirli savaşın ortağı olmam, vicdani redde inanıyorum" şeklinde değerlendirdi.

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız TBMM'de Batman savcılığınca 'halkı askerlikten soğuttuğu' gerekçesiyle soruşturma başlatılmasına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yıldız, Batman'da yaptığı açıklamaların kamuoyunda ciddi tepki uyandırdığını belirterek, "Sivil itaatsizlik çağrısı mı sözkonusu" şeklindeki bir soruya "Toplumu germek gibi bir niyetim, alışkanlığım yok benim. Partimin 2008'den beri verdiği vicdani ret yasa teklifi var Hasip Kaplan ve Akın Birdal'ın. Bunu basın toplantısıyla da duyurmuştuk. " karşılığını verdi.

-"BU ÜLKENİN BÖLÜNMEZLİĞİNİN TEMİNATI KÜRTLERDİR"-

Vicdani reddin partisinin de görüşü olduğunu kaydeden Yıldız "PKK'ya katılımlar konusunda da bu çağrıyı yapıyor musunuz" şeklindeki bir soruya ise "Savaşa kesinlikle karşı olduğumu söylüyorum. Kimsenin savaşa, çatışmaya destek vermemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu çıkmaz sokaktır. 30 yıl daha savaşılsa çözüme katkıda bulunmaz" karşılığını verdi. Bir başka soru üzerine Yıldız "Bu ülkenin bölünmezliğinin teminatı Kürtler'dir. Kürtler bölünmek isteselerdi, Kurtuluş Savaşı ortamında bölünmek için çok uygun ortam vardı, o zaman yaparlardı. Kimse Kürtlerin hak arayışına toprak istiyorlar diye yaklaşmasın" yanıtını verdi.

-"BÖLÜNMEYİ PKK DA İSTEMİYOR"-

Kürtlerin eşitlik ve özgürlük istediğini, kendisinin de eşinin Türk olduğunu, çocuklarının anadilinde eğitim görmesini istediğini ifade eden Yıldız, Parlamentonun çözüm yeri olması, milliyetçiliğin tırmandırıldığı yer olmaması gerektiğini ifade etti. Yıldız bir gazetecinin "Siz PKK adına mı konuşuyorsunuz" sorusuna, "Bölünmeyi PKK da istemiyor. Ben kendi adıma partim adına konuşuyorum. Bütün Kürtler adına konuşuyorum" karşılığını verdi. Yıldız bölünmenin PKK'nın programında da olmadığını, 'Öcalan'ın açıklamalarından PKK'nın kurmaylarına kadar yapılan açıklamaların hiçbirinde 'Biz bu ülkeyi bölmek istiyoruz. Bağımsız bir Kürt devleti kurmak istiyoruz gibi bir söylem' olmadığını savundu. Aynı gazetecinin, PKK'nın özerkliği savunduğunu söylemesi üzerine ise Yıldız "Özerkliği biz de istiyoruz. Demokratik özerkliği, Kürtlerin kendi kendini yönetmesi gerektiğini" dedi.

Yıldız partisinin ortaya koyduğu demokratik özerklik projesinin etnik bir demokratik özerklik projesi olmadığını belirtirken gazetecinin "oraya gidiyor" sözleri üzerine, "Nereye gideceğine siz karar veriyorsunuz. Siz niyet okuyorsunuz. 'Oraya giderse bağımsız bir devlete de gider' diyorsunuz. Avrupa'da demokratik özerklik yerel yönetimlerin güçlendirilmesi o ülkeleri bölmüş mü, güçlendirmiş mi" karşılığını verdi. Yıldız, "Bir toplum aldığı kararlarda söz ve yetki sahibi olduğunda, kendine güveni gelir, başka arayışların içerisine girmez" diye konuştu.

Etiketler :