ASKON'dan ilginç öneri

ASKON'dan ilginç öneri

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, ''Ülkemize üstten bakabilecek bir beyin merkezi oluşturulmalı. Bu merkeze, kamu, sivil toplum, üniversiteler ve özel sektör dahil olmalı'' dedi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (Koca, ASKON Adana Şubesinin açılışı için geldiği Adana'da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin adeta kendisine verilmiş büyük bir rolü yeniden üstlenmek üzere ciddi hamleler yaptığını, büyüdüğünü, kabuklarını kırdığını, tanıdığını, tanındığını ve tarihin anıları arasında gizlenmiş gücüne kavuşmak için gün saydığını kaydetti.

Türkiye'nin başında önemli badireler bulunduğunu ifade eden Koca, ''Zira ülkemiz kendi haline bırakılamayacak kadar önemli ve stratejik bir konuma sahip. Bu yüzden bugün çekilen sıkıntılar başımıza geliyor. Ancak, bunlar bile ufkumuzu karartmıyor, ümitsizlik vermiyor. Biz de bu büyük fotoğrafa odaklanmış durumdayız. Ülkemiz, küresel krize rağmen, dünyanın 16. büyük ekonomisi olma testinden başarıyla geçmiştir'' dedi.

ASKON olarak olaylara rasyonel ve pozitif bakmayı tercih ettiklerini ifade eden Koca, şöyle devam etti:

''Ekonominin çok önemli bir kısmının psikolojik olduğunun farkındayız. Ancak, böyle konuşurken ülkemizde ekonomi politikalarının çok iyi olduğunu, hiçbir sıkıntının olmadığını, her şeyin yerli yerinde olduğunu söylemiyoruz. Bahsettiğim hedeflere ulaşmak için ekonomi politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerekmekte. Ülkemiz yeniden ele alınmalı.

Ülkemize üstten bakabilecek bir beyin merkezi oluşturulmalı. Bu merkeze kamu, sivil toplum, üniversiteler ve özel sektör dahil olmalı. Bu merkez, potansiyellerimizi, dünyanın gelişen şartları içerisinde oturabileceğimiz muhtemel yeri, üretim ve tüketim yeteneklerimizi, çevre ekonomilerle uyum kapasitemizi ve özellikle onlara rehberlik yapma şanslarımızı mutlaka göz önünde tutmalı ve bunlara göre çıkış planları yapmalı. Ama planlamalar sadece ve sadece 'yönlendirme planı' şeklinde olmalı, asla eski DPT hüviyetine bürünmemeli.''

Üniversite ve sanayi işbirliğinin artık en ileri derecede kurulması gerektiğini vurulayan Koca ''Üniversiteler birer Ar-Ge imkanı haline gelmelidir. Hem katma değeri yüksek ürünlere yönelmeli, hem de istihdama dayalı ekonomi politikalarına özen göstermeli'' dedi.

-EKONOMİNİN ACİL KONULARI-

Mevcut şartlarda, ekonominin acil konuları olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Koca, ''Biz ekonominin yapısal sorunlarını çözemedik, sadece konjonktürel düzelmeler yaşadık. Örnek olarak, cari açık küçülme yaşandığı için azaldı, buna karşın bütçe açığı arttı. Şimdi büyüme yaşanıyor ama, cari açık yeniden sorun olma yolunda. Yani bilmek gerekir ki, düzelme halen konjonktürel olmaya devam etmekte. Henüz yapısal hüviyet kazanmadı'' diye konuştu.

En büyük sorunlardan birisinin ise dış açıklar olduğunu kaydeden Koca, ''Onu oluşturan önemli iki kalem var. Birisi ara mal ithalatı, diğeri enerji ithalatı. Halen ara mal üretme konusunda ve özellikle tüketme konusunda tedbir alamıyoruz. Kamu alımlarında bile kotayı yüzde 25'ler seviyesine çıkaramadık. 'Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu' demek yanlış olmaz'' dedi.

Koca, enerji ihtiyacının yerli imkanları geliştirecek olan nükleer enerji konusunda bir türlü ciddi bir noktaya gelinemediğini vurgulayarak, ''Hidroelektrik santralleri iyi gidiyor ama onlarla bu açıkları kapatma şansımız yok. Bunlar bizim 500 milyon dolarlık ihracat hedefine ulaşmamıza, 2023'te ilk 10 ekonomi arasına girmemize engel olacak zaaflarımız. Acilen çözüme kavuşturulmaları gerekmekte. Yoksa kamu açıkları sarmalı bizi sıkmaya devam eder'' ifadelerini kullandı

Etiketler :