ASLINDA NE KONUŞULDU?

ASLINDA NE KONUŞULDU?

Obama ile Erdoğan arasındaki görüşmeyi birde habername farkıyla okuyun.

* Beyaz Saray'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Obama Görüşmesi sona erdi. Görüşmenin sonunda Türkiye kararlılığını bir kez daha göstererek, dünyada barışın temsilcisi olmaya devam edeceğini deklare etti. Başbakan Erdoğan, Afganistan konusunda da bir kez daha muharip güce karşı olduğunu belirterek merkezde kalarak eğitime katkı sunulacağını söyledi. Geçen yıl Obama ile yaptıkları görüşmeleri hatırlatan Erdoğan, artık terör, ekonomi, enerji, Azerbaycan, Ermenistan ve NATO konusunda alınan kararların masada kalmaması gerektiğini ima etti. Erdoğan, “Zaman düşman kazanma zamanı değil dost kazanma zamanıdır” sözü ve Obama’ya üstü kapalı verdiği mesajlarla da görüşmeye damgasını vurduğu gözlemlendi.

 

* Obama, özellikle başlayan demokratik açılıma verdiği destekle dikkat çekti. Türkiye ile ABD arasındaki model ortaklığın içinin doldurulacağını da vurgulayan Obama, İki ülke arasında Ekonomi ve Ticaret Komitesi kurulacağını da açıkladı. Obama, bir sürpriz yaparak ‘Ruhban okulunu gündeme getirmez’ değerlendirmelerinin aksine, "ruhban okulunu açın" talebini yineledi. Terörle mücadele konusunda Türkiye’den destek isteyen Obama, PKK konusunda da üzerlerine düşeni yapacaklarını deklare eti. İran konusunda Türkiye’den diplomatik aracılık da isteyen Obama, “Türkiye önemli rol oynayacak” dedi.  

-İKİLİ GÖRÜŞMEDEN BİR NOT-

Basına kapalı ikili görüşmede Türkiye-İran ilişkilerinin de gündeme geldiği  öğrenildi. Obama, Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerinden dolayı  belli münasebetlerinin bulunmasının doğal olduğunu söyledi. İran ile ilişkiler konusunda aralarında diplomasi boşluğu olduğunu belirten Obama, bu ilişkilerdeki boşluğun dolması için Türkiye’nin yardımcı olduğunu kaydetti.

-OBAMA’YA BEKLENEN HATIRLATMALAR-

Dünya ülkeleri ile yaşanan son gelişmelerin ardından ilişkisi çokta iyi sayılmayan ABD’ye üstü kapalı mesajlar vermeyi de ihmal etmeyen Erdoğan, “Zaman düşman kazanma zamanı değil dost kazanma zamanıdır” dedi. “Türkiye'nin terörle mücadele konusunda geçmişte bu odada yapılan karşılıklı açıklamalar çok önemlidir” hatırlatmasında bulunan Erdoğan, “Bölücü terör örgütünü burada ‘ortak düşman’ ilan etmiştik. Küresel Barışın sağlanmasında ABD'nin üzerinde büyük görevler olduğu düşüncesindeyiz. Bu konuda biz de bulunduğumuz bölgeler itibarı ile gerekli desteği vermek durumundayız. Zaman düşman kazanma zamanı değil dost kazanma zamanıdır” diye konuştu.

-ARTIK KONUŞMA DEĞİL İCRAAT ZAMANI-

Türkiye’nin enerji konusunda önemli mesafeler aldığını belirten Erdoğan, “Enerjide Türkiye transit ülke konumunda ve Nabucco anlaşması imzalandı. Ortak ciddi adımları atmaya da hazırız. Azerbaycan ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bu konuda da olumlu mesafelerin atılacağına inanıyorum. Azerbaycan'ın yanında da petrol şirketlerinin önemi var. Tabi Azerbaycan Ermenistan arasındaki sorunu da görüştük. Önemli bir konu arz ediyor. Azerbaycan -Ermenistan konusunda Minsk grubu ülkelerinin bu konuda daha aktif rol alması gerektiğini bu gelişmenin Nabucco projesini ve Türkiye Ermenistan arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önemli rol alacaktır” dedi. 

-SÜRECİ TAKİP EDECEĞİZ-

“Başkanın iki ülke arasındaki dostluğu model ortaklık olarak ifade etmesi iki ülke arasındaki ilişkinin yeni bir boyutu olarak görmekteyiz” diyen Erdoğan, “ Model ortaklıkta ikili ilişkilerin nasıl oluşturulacağı ve bunun ekonomik bilim sanat ve siyasi askeri boyut olarak bu tanımın içinin nasıl doldurulacağı konusu ön plana çıkmıştır. Bu süreci bizim tarafımızdan takip edecek iki arkadaşım Ali Babacan ve Zafer Çağlayandır.  Bu süreci yakında takip edecekler” diye konuştu.

-OBAMA: BİZDE KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE DESTEK VERECEĞİZ-

Obama ise konuşmasında demokratik açılıma destek verdiklerini ve Türkiye’nin bu konuda kararlılıkla attığı adımları destekleyeceğini açıkladı. Başbakan Erdoğan ile terör örgütü PKK konusunda önemli görüşmeler yaptığını vurgulayan Obama, “Bu konuda işbirliği yönünde önemli görüşmelerimiz oldu. NATO müttefiki olarak bölgelerimizin savunması konusunda birbirimize destek vermek bunun dışında iki müttefik ülke olarak terörizme karşı ortak hareket etme de fikir birliği içindeyiz.  Bunun yanında Sayın Başbakanın Kürtlere yönelik yaptığı açılım çok dikkat çekici. Bu sorunun çözümü için bizde destek vermeye hazırız” diye konuştu.

-ORTAK KOMİSYON OLUŞTURACAĞIZ-

Mali krizde Türkiye ile birlikte çalışıldığını da hatırlatan Obama, “Türkiye G20 üyesi olduğu için mali krizde de beraber çalışma fırsatı bulduk. Çalışmalarımızı sürdürmede de kararlıyız. Sayın Erdoğan ve Sayın Gül ile yaptığımız görüşmelerde ele alınan ekonomik alanda gelişmeleri daha yakından ele almak için ortak bir komisyon kurulması konusunu dile getirdik” dedi.

-NATO VE SAVUNMA SİSTEMLERİ-

Türkiye'nin NATO'daki konumunun güçlendirilmesi ve füze savunma sistemleri konusunu da konuştuklarını belirten Obama, iki önemli konuda da Türkiye’ye gerekli desteğin verilmesi konusunda girişimde bulunacaklarını açıkladı.

-TÜRKİYE’NİN BÜYÜKLÜĞÜNE VURGU-

Bölgesel sorunların halledilmesi konusunda İran ile yaşanan sorunlarda Türkiye'nin katkısı konusunda görüş alışverişinde de bulunduk” diyen Obama, “Türkiye çok büyük bir ülke, Türkiye'ye dostum demekten ve sayın başbakana arkadaşım demekten onur duyuyorum” dedi. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :