Astım ve alerji hastalarına 'polen' uyarısı

Astım ve alerji hastalarına 'polen' uyarısı

Uzmanlar, ilkbaharın gelişiyle birlikte astım ve alerjik nezle hastalarını polenlere karşı uyardı. Alerji hastalarının maske kullanmasını öneren uzmanlar, evde ve araçlarda polen filtreleri kullanılması gerektiğini söyledi.

Bahar aylarının gelmesi ile birlikte sıcak havayı fırsat bilen vatandaşlar, park, bahçe ve piknik alanlarının yolunu tutuyor. Bahar tüm güzelliği ile insanları kendine çekerken, astım hastaları için kötü günlerin başlangıcı oluyor. Bahar aylarının gelmesi ile birlikte polenlerde hareketlenmeye başladı. Bahar aylarında doğada etkili olan polenlerden en fazla astım hastaları etkileniyor.

Kocaeli Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Füsun Yıldız, astımın hava yollarının daralması ile kendini gösterdiğini, krizler haline gelen bir hastalık olduğunu söyledi. Çevresel ve genetil faktörlerle bağlantılı olarak insanların astım olduğunu ifade eden Yıldız, bazı risk faktörlerine sahip olunması, kişide astım görülme olasılığını arttırdığını, bu faktörlerin kişisel ve çevresel olabileceğini dile getirerek, "Çevremizde bulunan ve sık karşılaştığımız bazı etkenler, genetik olarak yatkın olan kişilerde astımın ortaya çıkmasında ve hastalığın ağırlığı üzerinde önemli rol oynuyor." diye konuştu.

Toz, duman, koku gibi uyaranlar ile astımın tetiklendiğini ifade eden Yıldız, "Hemen öksürük, nefes darlığı ve göğüste baskı hissi gibi yakınmalar ortaya çıkar. Krizde hava yollarını saran kaslar kasılır. Tüm bunlar hava yollarını önemli ölçüde daraltır ve havanın akciğerlere girip çıkması engellenir. Bu durum, artan öksürük, nefes darlığı, hırıltı, hışıltı ile kendini göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Astımda tüm hastaları etkileyen ortak faktörler olduğu gibi her hastayı ayrı ayrı etkileyen kişiye özgü faktörlerin de söz konusu olduğunu kaydeden Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Yıldız, astım hastalarının bahar aylarında polenlerden aşırı derecede etkilendiğini söyledi. Yıldız, polen alerjisi olan kişilerin bu dönemlerde bazı önlemler alarak şikâyetlerini azaltabileceklerini kaydetti. Astım hastalarının polenlerin azaldığı saatlerde dışarı çıkmasını tavsiye eden Yıldız, "Uyumadan önce pencereleri kapatarak, yatmadan önce saçları yıkayıp polenleri uzaklaştırarak, eve gelindiğinde kıyafetleri havalandırarak, araba kullanırken camlarını kapalı tutarak polenlerden kısmen korunulabilir." tavsiyelerinde bulundu.

Etiketler :