Asya'yı ayağa kaldıran BBC mesajı

Asya'yı ayağa kaldıran BBC mesajı

Japonya'daki Fukuşima nükleer santralinde yaşanan krizin ardından bölge ülkelerinde sayısız söylenti yayılmış durumda. Japonya'da tuz alımında patlama olurken, BBC mesajı ise sahte çıktı.

Başkent Pekin, Şangay ve Çin'in diğer kesimlerinde endişe içindeki halk, Japonya'dan nükleer serpinti yaşanması ihtimali düşük olsa da, tuz alabilmek için marketleri, alışveriş merkezlerini talan etti. Büyük kentlerin çoğundaki süpermarketlerin tuz stokları eridi. İnternet portali sina.com'da güneydeki Guangdong eyaletinde tuzun fiyatının on katına çıktığı bilgisine yer verildi.

Ülkenin en büyük tuz üreticisi Çin Ulusal Tuz Sanayi Kurumu, bir açıklama yaparak herkese yetecek kadar tuz olduğunu, stoklamaya gerek olmadığını bildirdi. Yetkililer, halkı kandıran şirketlere 2 milyon yuana kadar (300 bin ABD doları) ceza verilebileceğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı da internet sitesinde yayımladığı açıklamada, düzenli tuz tüketmenin radyasyonu önlemeyeceğini anlattı. Bakanlığın açıklamasına göre yetişkin bir insanın radyasyondan korunabilmesi için tek bir seferde 3 kilogram tuz tüketmesi gerekiyor. Sağlık uzmanlarının verdiği bilgiye göre potasyum iyot içeren haplar, radyasyon zehirlenmesinin etkilerine karşı kullanılabiliyor ancak sofra tuzunda zehirlenmeyi engelleyecek kadar iyot bulunmuyor.

Sahte mesaj

Japonya'daki Fukuşima nükleer santralinde yaşanan krizin ardından bölge ülkelerinde sayısız söylenti yayılmış durumda. Fukuşima nükleer santralinden sızan radyasyonun Japonya'nın dışına taştığı yolundaki bir cep mesajı, Asya kıtasını ayağa kaldırmıştı. Ancak BBC'den gönderilmiş gibi gösterilen ve Pazartesi gününden bu yana Asya ülkelerine yayılan mesajın sahte olduğu anlaşıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :