Atatürk Efsanesi AKP'nin Altında Çöküyor

Atatürk Efsanesi AKP'nin Altında Çöküyor

Türkiye'de Atatürk ile ilgili yapılan tartışmalara yabancı medya da dikkat çekiyor.

The Economist dergisi, Atatürk kültünün yavaş bir şekilde zayıflıyor olabileceğini öne sürdüğü analizinde, "Birçok laik Türk, Atatürk mitinin 2002'den beri iktidarda olan ılımlı İslami Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) altında çöküyor olduğundan endişe duyuyor" yorumunu yaptı.

İngiliz haftalık dergisi Economist, "Atatürk İmajı: Bir Laiğin Hayıflanması" başlıklı haberinde Atatürk kültünün yavaş bir şekilde zayıflıyor olabileceğini öne sürerken "Hamurdan ayakları olan bir heykel mi?" sorusuna da yanıt aradı.

Birinci Dünya Savaşı sonunda Türkiye'yi kurtaran bir askeri kahraman olarak nitelediği Atatürk'ün eski Osmanlı İmparatorluğu'ndan yeni bir kimlik yarattığını ve Türkiye'nin toparlanmasının temelinde Atatürk'ün benimsediği katı laiklik ve batı reformlarını kucaklanmasının olduğunu yazan dergi, "Ancak ne pahasına?" diye sordu.

"ATATÜRK MİTİ AKP'NİN ALTINDA ÇÖKÜYOR"

The Economist, "Birçok laik Türk, Atatürk mitinin 2002'den beri iktidarda olan ılımlı İslami Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) altında çöküyor olduğundan endişe duyuyor" diye yazarak bir dizi reformla, Ergenekon davaları kapsamındaki tutuklamalarla generallerin gücünün azaldığını ifade etti.

Dergi ayrıca, "Katı İslamcılar, Atatürk'ü 1924'te halifeliği kaldırdığı ve dindarlığı kamusal alandan çıkardığı için aşağılıyor. Atatürk'ün kadın düşkünü, şarhoş hatta gizli bir Yahudi olduğu dedikodularını besliyorlar. Yine de bunlardan hiç biri birçok Türkün özellikle oy kullanma hakkı verdiği kadınların Atatürk'e karşı duyduğu sevgiyi azaltmadı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk modelini Arap dünyasına pazarladığı zaman laikliği vurguluyor" yorumunu yaptı.

Atatürk'ün kendi partisi CHP'den bir siyasetçinin de başka bir şok yarattığını ve Hüseyin Aygün'ün Atatürk'ün gözetimiyle Dersim olaylarında binlerce sivilin öldürüldüğünü söylediğini belirten Economist, Atatürk'ün bir biyografisini yazan Andrew Mango'nun görüşlerine yer verdi. Dergi Mango'nun laiklerin endişelerinin abartılı olduğunu düşündüğünü ve "Kurucunun kültü şimdi daha az güce sahip olsa bile Atatürk figürü Fransa'daki Marianne'ninki gibi modern Türkiye'nin sembolü olmaya devam edecek" dediğini aktardı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.