Atatürk'ü suikasttan kim kurtardı?

Atatürk'ü suikasttan kim kurtardı?

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e yönelik suikast planlarıyla ilgili yeni bir iddia da Rusya'dan geldi.

Rusya'da yayınlanan ve Sovyet askeri istihbaratını konu eden kitapta, Atatürk'e yönelik bir suikast girişiminin Sovyet istihbaratı tarafından engellendiği iddia edildi.

Kitaba göre, Sovyet istihbaratının Bulgaristan'daki ajanı, Ermeni Taşnak çetelerinin Atatürk'e yönelik suikast planından haberdar olması üzerine durumu Moskova'ya bildirir. Moskova da suikastla ilgili planları Ankara'ya ulaştırır. Rus tarihçiler cumhuriyetin ilk yıllarında iki ülke istihbarat teşkilatı arasında yoğun işbirliğinin olduğuna dikkat çekiyor.

Rus istihbarat yazarı Aleksandr Kolpakidi'nin kaleme aldığı "Büyük Yurt Savaşı'nda GRU" isimli kitapta, İkinci Dünya Savaşı yıllarında ve öncesinde Sovyet ajanlarının gizli faaliyetleri yer alıyor. O dönemde GRU'nun yurt dışındaki önemli merkezlerinden birisinin Bulgaristan olduğu vurgulanıyor. Arşiv belgelerini kaynak gösteren Rus yazara göre, Bulgaristan'daki Sovyet ajanları sayesinde Atatürk'e yönelik suikast planı önlendi.

Yazar Kolpakidi 1923 yılında gerçekleşen suikast planını kitabında şöyle aktarıyor:" GRU'nun Bulgaristan'daki en önemli ajanlarından biri de Ermeni asıllı Sarkiz Kaprielov idi. Aşırı milliyetçi Taşnak Partisi, Türkiye'nin doğu topraklarında özerk bir Ermeni oluşturulmasını arzuluyordu. Taşnaklar bu konuda Mustafa Kemal'i en büyük engel olarak görüyordu. Onlar, Atatürk öldürttükten sonra yerine geçecek yeni yönetimin Türkiye topraklarında özerk Ermeni projesine yeşil ışık yakacağına inanıyorlardı. Bu nedenle Taşnaklar, Atatürk'e suikast düzenlemeye karar verdi. Ve ajanlarını Türkiye'ye gönderdi. Fakat, suikast organizatörlerinden biri Bulgaristan'daki uzak akrabası ve aynı zamanda da GRU ajanı Kaprielov'un evinde misafir kalıyordu. Usta ajan, gizlice akrabasının ziyaret nedenini öğrenmek merakıyla kaldığı odasındaki kağıtları incelediğinde Atatürk'e suikast planı konusunda önemli bilgilere ulaştı. Atatürk'e suikast planından haberdar olan Sovyet ajanı, hemen GRU'nun Bulgaristan merkezine haber verir. Daha sonra da durum Moskova'ya aktarılıyor. Moskova da Türkiye yönetimine Taşnakların suikast planıyla ilgili uyarıda bulunur." deniliyor.

Yazar Kolpakidi'ye göre, suikast planlarından haberdar olan Atatürk, organizatörleri çok sert şekilde cezalandırır.

Etiketler :