Atatürk'ün Kurtuluş Mücadelesi için Samsun'da ilk adımını attığı Tütün İskelesi onarılıyor

Atatürk'ün Kurtuluş Mücadelesi için Samsun'da ilk adımını attığı Tütün İskelesi onarılıyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Kurtuluş Mücadelesi'ni başlatmak üzere Samsun'da ilk adımı attığı yeri temsil...

SAMSUN (AA) - Samsun Büyükşehir Belediyesi, Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Kurtuluş Mücadelesi'ni başlatmak üzere Samsun'da ilk adımı attığı yeri temsil eden Tütün İskelesi'nde onarım başlattı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve 18 silah arkadaşının Samsun'a ilk ayak bastığı yeri temsil eden Tütün İskelesi ile balmumu heykellerin bakıma alındığı belirtildi.

Bakım, onarım çalışmalarının 19 Mayıs'a kadar tamamlanacağı bildirilen açıklamada, şunlar aktarıldı:

"19 Mayıs 2008'de ziyarete açılarak turizme kazandırılan iskeleyi 13 yıl sonra yenileyen Büyükşehir Belediyesi, Milli Mücadele'nin ilk adımlarını sembolize eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykellerini de onarıyor. Yerlerinden sökülerek Makine İkmal Daire Başkanlığındaki sanat atölyesine götürülen heykeller, burada kapsamlı bakımdan geçiriliyor. Kırık, çatlak ve deforme olan kısımları onarılan heykellerin aksesuarları da yenileniyor."

Açıklamada, Atatürk'le Samsun'a çıkan Müfettişlik Başyaveri Yüzbaşı Cevat Abbas Gürer, Karargah Komutanı Yüzbaşı Mustafa Vasfı Süsoy, Müfettişlik Emir Subayı Yüzbaşı Ali Şevket Öndersev ve Müfettişlik Sağlık Daire Başkan Yardımcısı Tabip Binbaşı Refik Saydam'ın balmumu heykellerinin onarımının tamamlanarak yerine yerleştirildiği, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ve diğer silah arkadaşlarının balmumu heykellerinin onarımının sürdüğü vurgulandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Samsun Büyükşehir Belediyesi Makine İkmal Daire Başkanlığı ahşap atölyesi sorumlusu Ergin Karatekin, tarihi Tütün İskelesi'nde hava şartlarından dolayı çürüyen ağaç ve zemin platformların tamiratlarını gerçekleştirdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Tütün İskelesi'nin zemininde deformeler var. Yağmurdan, güneşten, aşınmış olan zemin kaplamamızın tamiratını yapıyoruz. Tamirat bittikten sonra ahşap koruyucusu vurularak Tütün İskelemiz eski haline geri dönmüş olacak. Uzun süre inşallah zarar görmeyecek. Bakım onarım çalışmalarını 19 Mayıs'a kadar tamamlayacağız."

Balmumu heykellerinin onarımıyla ilgili bilgi veren sanat atölyesi sorumlusu heykeltıraş Sercan Saygı da "Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Tütün İskelesi'ne ayak bastıkları ve karşılandıkları anı anlatan balmumu heykellerin deforme olanlarını atölyemize getirerek, çatlaklarını, güneşten sararmış kısımlarını, kopan saç ve bıyıklarını onarıyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün heykelini onarmak bile heyecan veriyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.