Atatürk'ün Menderes ile ilginç ilk karşılaşması

Atatürk'ün Menderes ile ilginç ilk karşılaşması

Taha Akyol, Menderes'in Atatürk ile ilk karşılaşmasının ilginç öyküsünü anlattı.

Adnan Menderes'in idamının 50. yıldönümü dolasıyla Habertürk'te programa konuk olan gazeteci yazar Taha Akyol Menderes'in Atatürk ile ilk karşılaşmasını anlattı.

Asılarak öldürülen Başbakan Menderes'in oğlu Aydın Menderes ile yaptığı röportajdan oluşan yeni kitabı 'Babam Adnan Menderes' kitabını anlatan Akyol, dönemin bilinmeyenlerine ışık tuttu.

Akyol, Menderes'in Atatürk ile tanışarak vekil oluşunu şöyle anlattı:

"1930 yıllarında işler kötü gidiyor. Ekonomi kötüye gidiyor. Atatürk devrim yapıyor inkılap yapıyor ama işler yürümüyor bundan ızdırap duyuyor ve diyor ki 'Biz bir muhalefet partisi kurarsak bunlar iktidarı dürterler, teşvik ederler.' Ve Serbest Fırka kuruluyor. Menderes'in girdiği ilk parti bu. Ve sonradan kapatılıyor. Atatürk bir geziye çıkıyor. Her gittiği yerde Halk Fırkası'nın milleti küçük gördüğünü, zabıtaların halkı aşağıladığını görüyor. Aydın'a gidiyor orada da aynı tablo. Orada onu Adnan diye bir gençle görüştürüyorlar. Kendisi o zaman Türk Ocakları'nda görevli. Adnan Menderes ona dil kongresinden bahsetmiyor, balolardan bahsetmiyor. Yol, köprü baraj, üretimin artması, köylünün ürünün para etmesi bunlardan bahsediyor. Atatürk'ün kimseden duyduğu şeyler değil. Atatürk diyor ki: 'Bu çocuk ileride başvekil olacak' Hemen Ankara'ya döner dönmez 'Onu milletvekili yapacaksınız' talimatını veriyor "


Atatürk'ün Menderes ile ilk karşılaşması Rotahaber

ROTAHABER 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.