Atılgan Bayar'ın babası toprağa verildi

Atılgan Bayar'ın babası toprağa verildi

Gazeteci yazar Atılgan Bayar'ın dün akşam saatlerinde vefat eden babası gazeteci ve yazar Zühtü Bayar, bugün son yolculuğuna uğurlandı.

Ünlü Bilim Kurgu yazarı, araştımacı, şair ve yazar Zühtü Bayar'ın naaşı bugün İstanbul Merkez Efendi Camiinde, ikindi namazını mütekiben kılınan cenaze namazının ardından Topkapı Çamlık mezarlığına defnedildi.

Cenaze namazına Bayar ailesi, yakınları ve pek çok ünlü gazeteci katıldı..

18 Kasım 1943 yılında Niğdê'de doğan ve 26 Mart 2011 tarihinde vefat eden Zühtü Bayar, uzun süredir hastanede kronik akciğer ve böbrek yetmezliğinden dolayı tedavi görüyordu.

Mehmet Selim, Dr.Hikmet Ferdâ, Güliz Arda, Ayşe Atlanç, Zâhit Beğen, Mehmet Atılgan ve Mustafa SantaFE imzalarını da kullandı.

Muzaffer Hanım ile astsubay ve tüccar Mehmet Feyzi Bayar’ın oğlu olan Bayar, ünlü gazeteci yazar Atılgan Bayar’ın babasıydı.

İlk ve ortaokulu İstanbul’da tamamladı. Lise öğrenimini siyasal nedenlerle yarım bıraktı (1966). Akvaryumculuk (1961), avcılık (1957-62) gazetecilik (1968-80) ve sahaflık (1980-82) yaptı. Gençlik ve Oyun dergilerinde çalıştı. Oturum (1964-66) ve Gelecek (1971) dergilerini yönetti. Yansıma dergisinin kurucuları arasında yer aldı (1971). Türk Solu (1968), Yeni Ortam (1972-74) ve Vatan (1974-76) gazetelerinin sanat sayfalarını hazırladı.. TRT’de “Sanat ve Bilimkurgu” (1993), Yurt FM’de “Bilimkurgu Gezegeninden” ve “Yazarlar ve Kitaplar” (1994-95) programlarını hazırladı. 1973’te sıkıyönetim mahkemesince sorgulandı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, TYS ve N.Hikmet vakfı danışma kurulu üyesiydi.

Şiirlerini Zaman Aynası kitabında toplayan Zühtü Bayar'ın öyküleri, Geyşa Android Şirketi adlı kitapta toplanmıştı.

Filler Mezarlığı ve Sahte Uygarlık adlı iki romanı bulunan yazarın yazılarının bir kısmı Yazdık Nâzım Nâzım Diye ve yazılar adlı eserlerinde derlendi.

Yazarın inceleme ve derleme eserleri ise, Eğitim Sorunlarımız, Nâzım Hikmet Üzerine, Nâzım Hikmet’in Oyun Yazarlığı, Bilimkurgu ve Gerçeklik adlarını taşıyordu.

(Haber 7)

Etiketler :