Atlasjet WikiLeaks belgelerinde

Atlasjet WikiLeaks belgelerinde

Atlasjet kazası tüm dünyada deprem etkisi yaratan WikiLeaks belgelerine bile girmiş.

Belgelere göre Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, ABD büyükelçisini arayıp kazayı incelemeye gelen ABD'li ekibin gizli kalmasını istedi. Büyükelçilik de bu teklifi kabul etti
 
Isparta'da 30 Kasım'da düşen ve altısı nükleer fizikçi 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan Atlasjet kazasının, WikiLeaks belgelerine de girdiği ortaya çıktı. Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın kayıtlarını ortaya döken ve dünya gündemini uzun süre meşgul eden WikiLeaks belgelerine göre kazanın yaşandığı günün akşamı, dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) başındaki Dr. Ali Arıduru, Amerika büyükelçisini telefonla arıyor. Arıduru, büyükelçiyi kaza sonrasına ilişkin ABD ile olan işbirliğinin gizli tutulması konusunda uyarıyor. Atlasjet davasının mahkeme tutanaklarına da giren bu diyalog büyükelçi tarafından Beyaz Saray'a şu şekilde iletiliyor: "İstanbul'dan Isparta'ya giden Atlasjet uçağı, saat 01.45'te Isparta Havalimanı'na 12 kilometre mesafede düştü. Ulusal Ulaşım Güvenlik Kurulu (NTSB), Amerikan Havacılık Dairesi (FAA), Boeing, Prett ve Whitney Motorları'ndan temsilciler 2 Aralık'ta soruşturmaya yardım için Antalya'ya gelecekler. Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru, bu akşam şahsen arayarak, "Hiçbir ABD kurumunun soruşturmaya yardım ettiğini açıklamamasını" istedi. Basında spekülasyonla mücadele ettikleri için bunu kabul ettik."
 
'PİLOTLAR SUÇLU' DEDİ
Wikileaks belgelerine bu sözlerle giren dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru kaza günü de açıklamalarıyla gündem olmuştu. Henüz ortada bilimsel açıklama yokken gazetecilere, "Uçağın teknik bakımlarıyla ilgili bir sorun yok. Pilotaj hatasından düştüğü anlaşılıyor" açıklamasını yapmıştı.
 
Amerikalı tornavidacılar
Atlasjet kazasını araştırmak üzere ABD'den Türkiye'ye gelen isimler, Arıduru ve Büyükelçilik ortak çalışmasıyla kamuoyundan saklandı. Bugün konuya yakın kaynaklar AB'li uzmanların Türkiye'ye geldiğini doğruluyor, ancak firmaların hazırladıkları raporların ayrıntıları bilinmiyor. Sadece yazışmalarda adı geçmeyen Honeywell firmasının kendi cihazlarına ilişkin hazırladığı bir rapor, kamuoyuyla paylaşıldı. Kazayı araştıran bir başka yabancı isim ise Kanadalı kaza kırım uzmanı Dr. Max Vermij oldu. Wermij kazada kusurun uçaktan kaynaklandığını ve karakutunun doğru yerlerde araştırılmadığını açıklamıştı.
 
Mal varlığı tartışılıyor
Tüm bu yaşananlar 'Ali Arıduru kimdir?' sorusunu akıllara getirdi. Ankara'da doğan ve TSE Sakarya il Müdürlüğü'nde göreve başlayan Arıduru hakkındaki iddialar pek de iç açıcı değil. Özellikle mal varlığı şaibe konusu. SHGM'ne atanmasıyla mal varlığında hızlı artış yaşandığı iddia edilen Arıduru'nun Nevşehir'e bağlı Çat Kasabası ve Ortahisar Beldesi'nde kendisi ve yakınları adına alınmış milyonlarca dolarlık gayri menkulü olduğu iddia edilmişti. Bu konudaki en somut iddiayı ise Ali Arıduru'nun kendilerinden rüşvet istediğini iddia eden TarhanKule Havayolu firması yaptı. Şirket bu konudaki haber ve video kayıtlarını basınla paylaşmıştı. Arıduru halen Ulaştırma Bakanlığı'nda müşavir - danışman olarak görev yapıyor.
 
'Tornavidacı Feridun'u o yarattı
Dr. Ali Arıduru aynı zamanda Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopter kazasında karakutuları tornavidayla söküp sakladığı ortaya çıkan Feridurun Seren'i de 2007'de SGMH kaza kırım ekibinin başına getiren isim. Bu alanda en ufak bir deneyimi olmayan kimya mühendisi Seren'in yönettiği ekip, Atlasjet kazasında 'karakutu kayıt yapmamıştır' diye rapor tuttu. SABAH'ın ulaştığı belgeler ise karakutudaki tahrifatı ortaya çıkarmıştı.
 
İTÜ raporu sümen altı edildi
Ali Arıduru ismi İstanbul Teknik Üniversitesi'nin kazaya ilişkin hazırlanan en kapsamlı raporunun sümen altı edilmesinde de geçiyor. Kazanın hemen sonrası hazırlanan ve Ali Arıduru'ya sunulan rapor pilotları değil, uçak şirketleri (Atlasjet, World Focus) ve SGHM yetkililerini kazadan sorumlu tutuyordu. Ancak bu rapor SGHM tarafından eksik ve kusurlu bulundu. Daha sonra aynı konuda Anadolu Üniversitesi görevlendirildi ve 18 sayfalık raporda ağırlıklı olarak pilotlar kusurlu bulundu.
 
Kaynak: SABAH

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.