Avrupa batıyor Almanya uçuyor

Avrupa batıyor Almanya uçuyor

Avrupa'daki her krizde euro düştüğü için Almanya ekonomisi coşuyor. Tüm Avrupa'ya mal satan Almanya, Yunanistan'da olduğu gibi İrlanda sarsıntısında da krizin kazananı oldu.

Euro değer kaybettikçe Almanya daha önceki krizlerde olduğu gibi büyüyor. Yunanistan'ın içine düştüğü krizde olduğu gibi İrlanda krizinde de ayakta kalan tek Avrupa ülkesi Almanya oldu.

'Krizlerin kazananı' Almanya, diğer Avrupa ülkelerinin aksine ekonomideki her kalemde iyi rakamlar yakalıyor. Euro dolar karşısında son iki ayın en düşük seviyesine gerileyince Almanya'nın ihracatı tavan yaptı. Eylül'de ihracatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24.3 artış yakalayan Alman ekonomisininAvrupa'nın en zor yılı olan 2010'da yüzde 3.5 büyümesi bekleniyor. Uzmanlar da Almanya'nın ihracat öncülüğünde güçlü bir toparlanma yaşayacağı görüşünde.

İHRACAT ARTIYOR

İrlanda ve Yunanistan kemer sıkarken Almanya aylık 16.8 milyar euro dış ticaret fazlası verdi. Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre dış ticaret fazlasındaki artış oranı da yüzde 43.1'lere kadar fırladı. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tahminlerine göre Avrupa küçülürken ihracatta dünya liderlerinden olan Almanya büyümeye devam edecek. Yine OECD'ye göre Alman ekonomisi 2011'de yüzde 2.5'lik bir büyüme rakamına ulaşacak. Almanya'nın, kur avantajından dolayı ihracatında ciddi artışlar meydana gelirken bir yandan da hazine kağıtlarının faizleri düşüyor ve buna bağlı olarak borçlanma maliyetleri azalıyor. Portekiz ve İspanya gibi çok borçlu ülkeler nedeniyle euro'nun değerinin daha da düşeceği bekleniyor. Almanya borsası da yükselişte. Avrupa'nın bir çok ülkesi özellikle de borçları nedeniyle krizde olan İrlanda, Yunanistan, İspanya ve Portekiz borsaları bir ayda tepetaklak olurken Alman DAX endeksi yükseliyor. Yüzde 10.3 düşüşle en fazla değer kaybeden borsa İspanya olurken Almanya bir ayda yüzde 3.6 değer kazandı. Portekiz ise yüzde 6.6 değer yitirerek ikinci büyük düşüşü yaşadı.

İşsizlik 18 yılın en düşük seviyesine geriledi

Son açıklanan rakamlara göre iç tüketimde de artış var. İşsizlik rakamları da Ekim'de 18 yılın en düşük seviyesine geriledi. İşsizlikteki azalmanın devam edeceği ve maaşların da artacağı beklentisi hakim. Enflasyondan arındırılmış maaş artışı yüzde 2.3 olarak gerçekleşti.

SABAH

Etiketler :