Avrupa Birliği 'Yunanistan' kararını verdi

Avrupa Birliği 'Yunanistan' kararını verdi

Yunanistan'ı kurtarma paketine son halini vermek için telekonferans toplantısı yapan Avro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları anlaştı..

 

Avro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları, yüzde 5 faiz oranıyla 30 milyar avro kredi taahhüdünde bulundu.

AB Komisyonunun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, iki saatten fazla süren telekonferansın ardından Avro Grubu başkanlığını yürüten Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker ile düzenlediği basın toplantısında, Uluslararası Para Fonunun (IMF) "prensipte üçte bir oranındaki katkısıyla" 45 milyar avroya çıkabilecek Yunanistan'ı kurtarma paketinin, bu ülkenin başvurusu halinde 16 avro ülkesinin onayıyla aktif hale geleceğini söyledi.

Rehn, Avro Bölgesi üyelerinin Yunanistan'a açacakları ikili kredilerde aynı faiz oranının uygulanacağını belirterek, bunun 3 yıl vadeli kredilerde yıllık yaklaşık yüzde 5 düzeyinde olacağını, IMF'nin ise daha düşük olan kendi faiz oranını uygulayacağını kaydetti.

Yunanistan'ın geçen yıl gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 12,7'sine ulaşan bütçe açığını bu yıl daha önce taahhüt ettiği şekilde yüzde 8,7'ye indirmesini yeterli gördüklerini bildiren Rehn, Avro Bölgesinin IMF ile ortak kurtarma paketinin Atina yönetiminin bütçe açığını 2012 yılına kadar yüzde 3'ün altına düşürmesi koşuluyla uygulanacağını ifade etti.

Rehn, kurtarma paketinin koşullarını belirlemek için yarın IMF ve Yunan yetkilerle Brüksel'de görüşeceklerini sözlerine ekledi.

Lüksemburg Başbakanı Juncker ise Yunanistan'ın kurtarılması konusunda bugüne kadar aldığı kararların piyasalarda etkili olamadığının hatırlatılması üzerine, "Bugünkü kararın tabiatı farklı. (Kurtarme paketinin) detaylarını ortaya koyuyor. Piyasaların beklediği şekilde (Yunanistan'ın nasıl kurtarılacağına) açıklık getiriyor. Kararın arkasındaki para görünüyor" dedi.

AB liderlerinin 25-26 Marttaki zirvesinde Yunanistan'ın kurtarılması için, üçte ikisi avro ülkelerinin açacağı kredilerden ve kalanı Uluslararası Para Fonundan karşılanmak üzere 20-22 milyar avroluk yardım paketi üzerinde prensipte görüş birliği sağlanmış, faiz oranı ve kredi vadesi gibi detayların daha sonra belirlenmesi kararlaştırılmıştı.

Yunanistan'ın geçen yıl toplam ekonomik büyüklüğünün yüzde 12,7'sine ulaşan rekor bütçe açığını düşürmek için açıkladığı önlemlerden tatmin olmayan piyasalarda 10 yıl vadeli Yunan tahvillerinin faiz oranı geçen hafta yüzde 7,58'e kadar yükselince, bu ülkenin artık kendi başına borçlanamayacağı ve dış yardım almadan iflastan kurtulamayacağı görüşü ağırlık kazanmıştı.

Yunanistan'ın 300 milyar avroya ulaşan borçlarını çevirebilmek için Mayıs ayı sonuna kadar 22 milyar avroluk tahvil satması gerekiyor.

Etiketler :