Avrupa ve Afrikaya Sıçradı

Avrupa ve Afrikaya Sıçradı

Avusturya'da bir kişi domuz gribine yakalandı. İngiltere'de ise 3 yeni domuz gribi vakası. AB'den Meksika'ya bütün uçuşların durdurulması gündemde. Kabus Afrika kıtasına sıçradı.

AVUSTURYA'DA DOMUZ GRİBİ VAKASI

Sağlık Bakanlığı, Meksika tatilinden dönen 28 yaşındaki kadın hastada domuz gribi virüsü H1N1 bulunduğunu bildirdi.

Viyana'daki Kaiser Franz Josef hastahanesinin enfeksiyon ve virüs kliniği başkanı Dr. Christoph Wenisch, 40 derece ateşle kendilerine başvuran hastada domuz gribi virüsünün teşhis edildiğini söyledi.

Wenisch, ülkenin batısındaki Vorarlberg eyaletinde görülen şüpheli bir vakayla ilgili test sonucunun ise henüz çıkmadığını kaydetti.

Bu arada Sağlık Bakanlığı, Viyana ve Steyr kentlerinde domuz gribi şüphesi taşıyan üç kişinin testlerinin temiz çıktığını ve taburcu edildiklerini belirtti.

İNGİLTERE'DE 3 YENİ DOMUZ GRİBİ VAKASI DAHA TEYİT EDİLDİ

İngiltere'de 3 yeni domuz gribi vakası daha teyit edildi.

Aralarında İngiltere'nin güneybatısından, 12 yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu, yeni teyit edilen 3 vakayla birlikte İngiltere'de domuz gribine yakalananların sayısı 5'e çıktı.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, parlamentoda yaptığı konuşmada, hastalıktan etkilenenlerin tamamının, yakın zaman içinde Meksika'nın başkenti Mexico'da bulunduğunun belirlendiğini bildirdi. Brown, hastalanan kişilerde hastalık semptomlarının hafif seyrettiğini kaydetti.

-ABD'DE DOMUZ GRİBİNDEN İLK KAYIP

ABD'de, domuz gribinden bir kişinin öldüğü bildirildi.

ABD Sağlık Bakanlığı yetkilisi yaptığı açıklamada, Teksas eyaletinde 23 aylık bir çocuğun "H1N1" domuz gribi virüsünden hayatını kaybettiğini belirtti. Yetkili başka bilgi vermedi.

Domuz gribinden en fazla etkilenen ülke olan Meksika'da 150'den fazla kişinin hastalıktan öldüğünden ve 2 binden fazla kişinin hastalandığından şüpheleniliyor.

Dünyada Meksika dışında bu hastalıktan dolayı ilk ölümün görüldüğü ABD'de domuz gribiyle bağlantılı olabilecek 65 kuşkulu vaka tespit edildi.

ABD'DE BUGÜN ÖLEN İLK DOMUZ GRİBİ HASTASI MEKSİKALIYMIŞ

ABD'de bugün öldüğü bildirilen ilk domuz gribi hastasının Meksikalı olduğu açıklandı.

Texas eyaletinin Houston kenti sağlık bakanlığı dairesi sözcüsü Kathy Barton, CNN televizyonuna açıklamasında, "23 aylık çocuğun Meksika'dan tedavi için Houston'daki hastaneye getirildiği öğrenildi" dedi.

Çocuğun Meksika'nın hangi eyaletinden geldiği açıklanmadı.

Domuz gribinden en fazla etkilenen ülke olan Meksika'da 150'den fazla kişinin öldüğü kayda geçti. 2 binden fazla kişinin hastalandığından şüpheleniliyor. Dünyada birçok ülkede kuşkulu vaka bulunuyor.

FRANSA, AB'DEN MEKSİKA'YA BÜTÜN UÇUŞLARIN DURDURULMASINI İSTEYECEK

Fransa'nın, domuz gribi salgını nedeniyle AB'den Meksika'ya bütün uçuşların durdurulmasını talep edeceğini bildirdi.

Sağlık Bakanı Roselyne Bachelot, domuz gribi salgının ortaya çıktığı Meksika'ya uçuşların durdurulmasıyla ilgili talebi yarın Lüksemburg'da yapılacak AB Sağlık Bakanları toplantısında gündeme getireceklerini söyledi.

Meksika'da ortaya çıkan yeni domuz gribi virüsü H1N1 daha sonra başta ABD olmak üzere bazı ülkelere yayılmıştı.

AFRİKA BİRLİĞİ ÖNLEM PLANI HAZIRLAMAK İSTİYOR

Afrika Birliği, domuz gribinin önlenmesi ve gerektiği takdirde hastalıkla mücadele konusunda plan hazırlamak istiyor.

Afrika Birliği Komisyonu'nun Başkanı Jean Ping, birliğin, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve ilgili diğer ortaklarıyla kuş gribi konusuna yoğunlaştığını belirtti.

Ping, henüz domuz gribinden etkilenmeyen kıta için, önlem ya da gerekirse salgınla mücadele planı hazırlamayı umduklarını ifade etti.

Jean Ping, Afrika Birliği'nin sosyal işlerden sorumlu yetkilisi Bience Gawanas'ın, bu konudaki çabaları ve temasları düzenlemekle görevlendirildiğini bildirdi.

ATİNA HAVAALANINA TERMAL KAMERALAR YERLEŞTİRİLDİ

Dünya genelinde son bir hafta içinde 150'nin üzerinde kişinin ölümüne neden olan domuz gribi salgınına karşı alınan önlemler çerçevesinde Atina Havaalanına 2 termal kamera yerleştirildiği bildirildi.

Termal kameralarla, yolcuların vücut sıcaklıklarının kontrol edileceği kaydedildi.

Ülkenin diğer havaalanlarında da sıkı kontroller yapılacağı belirtilirken, limanlarda yolculara bilgilendirici broşürler dağıtılıyor.

Yunan basınına göre Yunanistan Sağlık Bakanı Dimitris Avramopulos, Atina Havaalanını ziyaret ettikten sonra yaptığı açıklamada, yaz sezonunda ülkenin uluslararası seferlerde hizmet veren tüm havaalanlarına termal kameralar yerleştirileceğini söyledi.

Avramopulos, Atina'da iki, Selanik'te bir hastanenin olası salgına karşı hazır hale getirildiğini belirtti.

"Yunanistan'da alarm sisteminin tam anlamıyla işlediğini" ifade eden Avramopulos, "Endişe edilecek bir durum yok. Ülkede toplum sağlığı korunuyor. Çağdaş teknolojinin kullanıldığı gerekli tüm önlemler alındı" dedi.

Avramopulos, Yunanistan'da ikisi Meksika'dan gelen 4 kişinin kendi istekleriyle sağlık merkezlerine başvurduğunu, yapılan incelemelerin bu kişilerin normal mevsim gribine yakalandığını ortaya koyduğunu da kaydetti.

-AFRİKA KITASINDA DOMUZ GRİBİ ŞÜPHESİ

Meksika'da ortaya çıkan ve dünya genelinde hızla yayılan domuz gribi muhtemelen Afrika kıtasına sıçradı.

Güney Afrika Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı sözcüsü Fidel Hadeba, 2 Güney Afrikalı öğrencinin domuz gribine yakalandığından şüphe edildiğini açıkladı.

Sözcü, vakaların domuz gribi olduğunun kesinlik kazanmadığını ve Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nün duruma el koyduğunu kaydetti.

Vakalardan birinin güneybatıdaki Western Cape, diğerinin ise orta kesimdeki Gauteng'da rapor edildiğini belirten sözcü, bu kişilerin Meksika'dan döndüklerini de sözlerine ekledi.

Vakalar hem Güney Afrika Cumhuriyeti hem de Afrika kıtasında rapor edilen ilk şüpheli vakalar olma özelliğini taşıyor.

Etiketler :