Avrupa'dan Esad'a son ikaz

Avrupa'dan Esad'a son ikaz

Suriye lideri Esad’ın “Göstericilere ateş açmayın” emrine rağmen ordu yine muhalifleri vurdu. Şiddetin durmaması nedeniyle AB, yaptırım listesine Esad’ı da almaya hazırlanıyor.

Suriye’de cuma namazının ardından ülke genelinde düzenlenen protesto gösterileri, Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın “muhaliflere ateş açmayın” talimatına rağmen yine güvenlik güçlerinin şiddetine sahne oldu. Suriye’nin önde gelen insan hakları eylemcisi Mazen Derviş, güvenlik güçlerinin ülkenin orta kesimlerindeki Humus kentinde toplanan binlerce protestocunun üzerine ateş açtığını ifade etti. Derviş, bir kişinin öldüğünü, kurbanın başından vurulduğunu kaydetti. Suriye’nin diğer kentlerinde de, binlerce kişinin katılımıyla hükümet karşıtı gösteri ve yürüyüşler düzenlendiği bildirilirken, daha önceki gösterilere yaptıkları sert müdahalelerle eleştiri toplayan güvenlik güçlerinin daha kontrollü davrandığı kaydedildi. Yerel kaynaklar, güvenlik güçlerinin tazyikli su kullandığını ve havaya ateş açtığını belirtti. Başkent Şam’daki gösterilere katılan protestoculardan bazılarının tutuklandığı da haber verildi. Suriye’de binlerce Kürdün de ülkenin doğusunda gösteri düzenlediği öğrenildi.  Muhalif yazar Luay Hüseyin, Esad’ın danışmanı Buseyna Şaban’ın, telefon görüşmesinde kendisine, göstericilere ateş açılmaması yönünde devlet başkanlığı talimatı yayımlandığını açıklamıştı. Şaban’ın kendisine, bu emri çiğneyenlerin tüm sorumluluğu üstleneceklerini söylediğini belirten Hüseyin, bu talimatın daha sonra yapılacak göstirler sırasında da uygulanmasını umut ettiğini belirtmişti.

Esad’a Avrupa yasağı gelebilir

İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ise, Suriye’de güvenlik güçlerinin yönetim karşıtlarına müdahalesinde ölenlerin sayısının 850’ye çıkmış olabileceğini bildirdi. Sözcü Rupert Colville, Suriye hükümetine itidalli olma, güç kullanımına ve muhalifleri susturmak için toplu gözaltılara son verme çağrısını yineledi. Öte yandan Avrupa Birliği, bütün itidal çağrılarına rağmen muhalefeti şiddet kullanarak bastırmakta ısrar eden Suriye lideri Esad’a baskıyı arttırıyor. Almanya’nın önceki gün Suriye büyükelçisine protesto notası vermesinin ardından dün de İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın, Suriye’nin Londra Büyükelçisi’ni çağırarak uyarılarda bulunduğu bildirildi. Yetkililer, AB’nin Suriyeli 13 üst düzey yetkililye yönelik geçen hafta alınan yaptırım kararının, Esad’a seyahat yasağını da içerecek şekilde genişletilmesinin gündemde olduğunu belirttiler. Uluslararası Kızılhaç Örgütü de, ordunun kuşatması altındaki kentlerdeki ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için Şam yönetimine başvurduklarını ancak sonuç alamadıklarını açıkladı. Örgüt, Suriye’deki iktidar karşıtı protestolarda gözaltına alınanların sayısının binlerle ifade edildiğini dile getirdi.

ANA-OĞULA KESKİN NİŞANCI ATEŞİ

Dünyayı ayağa kaldıran görüntü

Suriye’de 24 Nisan’da çekildiği belirtilen görüntüler, güvenlik güçlerinin sivillere yönelik vahşi müdahalesini gözler önüne sererken, dünya da büyük tepkiye yol açtı. Görüntülerde, Suriye’nin Der’a kentinde yaşayan bir anne ile oğlu motosikletle hastaneye giderken keskin nişancılara hedef oluyor. Çevredekiler, bir yandan keskin nişancıların kurşunlarından kurtulmaya çalışırken, bir yandan da vurulduktan sonra kanlar içinde yere düşen anne-oğlu yolun kenarına çekmeye çalışıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.