Avrupa'nın güvendiği son ocağı sıfırı bastı

Avrupa'nın güvendiği son ocağı sıfırı bastı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s 6 Avrupa ülkesinin kredi notunu düşürdü.

Moody’s yaptığı açıklamada İtalya’nın kredi notunu "A2"den "A3"e, İspanya’nın kredi notunu "A1"den "A3"e, Portekiz’in kredi notunu "Ba2"den "Ba3"e, Slovakya ve Slovenya’nın kredi notlarını "A1"den "A2"ye ve Malta’nın kredi notunu "A2"den "A3"e indirdiğini bildirdi.

İspanya’nın kredi notunu iki kademe, diğer 5 ülkenin kredi notlarını ise birer kademe düşüren kuruluş, bu ülkelerin kredi notlarının görünümünü ise "negatif" olarak belirledi.

Fransa, İngiltere ve Avusturya’nın "Aaa" olan kredi notunu koruyan kuruluş, bu üç ülkenin kredi notları görünümünü ise "durağan"dan "negatif"e çevirdi. Moody’s, Avro Bölgesi kurtarma fonu Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) "Aaa" olan kredi notunu korudu.

Avrupa’nın 6 ülkesinin kredi notunu düşürmesine Avrupa Birliği (AB) finansal reformlarıyla ilgili belirsizliği, bölgenin zayıf ekonomik görünümü ve kırılgan piyasalardaki baskıyı gerekçe gösteren Moody’s, "kredi notları değerlendirmesinin sınırlı kalmasının, Avrupalı siyasetçilerin reformları kabul etmede ve uygulamada kademeli ilerleme sağlamalarını yansıttığını, ayrıca önemli makroekonomik ve mali dengesizlikleri çözme arzusunu ve taahhüdünü gösterdiğini" ifade etti.

Moody’s, AB üyesi 9 ülkenin kredi notlarının görünümünün "negatif" olmasının, gelecek birkaç çeyrekte finansman koşullarında devam eden belirsizliği ve bunun kredibiliteye etkisini yansıttığı kaydetti. Kredi notlarının görünümünün "negatif" olması Moody’s’in, en az yüzde 40 olasılıkla gelecek 18 ayda bir ülkenin kredi notunu indirebileceği anlamına geliyor.

Kredi notu indirimlerine rağmen, göreli olarak iyimser bir bakış da çizen Moody’s, Avrupalı siyasetçilerin ekonomik reformları ilerletmesini beklediğini ve kurtarma paketleri nedeniyle herhangi bir hükümet değişikliği tahmin etmediğini kaydetti.

Almanya, Danimarka, Finlandiya, Hollanda ve Lüksemburg’un "Aaa" olan kredi notlarını değiştirmeyen kuruluş, Avro Bölgesi’nin bir bütün olarak önemli ekonomik ve finansal güce sahip olduğuna inanmaya devam edeceğini bildirdi.

Moody’s, hala yeni kredi notu indirimi olabileceği uyarısında da bulundu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) geçen ay Fransa ve Avusturya’nın kredi notlarını "AAA"dan "AA "ya indirmiş, ayrıca İtalya, İspanya, Portekiz, Kıbrıs Rum kesimi, Malta, Slovakya ve Slovenya’nın kredi notlarını da düşürmüştü.

S&P, EFSF’nin "AAA" oylan kredi notunu da bir kademe düşürerek "AA "ya çekmişti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de geçen ay İtalya, İspanya, Belçika, Kıbrıs Rum kesimi ve Slovenya’nın kredi notlarını indirmişti.  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.