Avrupa'nın ilk Türk asıllı Belediye Başkanı

Avrupa'nın ilk Türk asıllı Belediye Başkanı

Avrupa'da parti başkanımız oldu, milletvekilimiz oldu, hatta bakanlık yapmış Türk asıllı vatandaşımız bile oldu. Birtek Belediye Başkanımız yoktu, sonunda Türk asıllı Belediye Başkanımızda oldu.

Atila Altuntaş/Stockholm

Türkiye 29 Mart seçimlerinin ateşli tartışmalarının doruğa çıktığı, muhtarlık seçimlerinin bile çok önemsendiği, 17 kişinin ölüp, yüzlerce kişinin yaralandığı bu süreçte, kuzey Avrupa’nın en gelişmiş ülkesi İsveç'in büyük şehirlerinden birinin Belediye Başkanlığına, Türk asıllı Muharrem Demirok getirildi.

İsveç’in en gelişmiş 5. kenti olan ve çoğunluğunu İsveçli nüfusun oluşturduğu, Lingköping şehri, Muharrem Demirok'un Belediye başkanlığı görevine gelmesiyle hem Avrupa'da, hem de dünya'da bir ilke imza attı.

Türk kökenli, İsveç vatandaşı Muharrem Demirok, Nisan'ın 1'den itibaren yemin ederek Linköping Belediye başkanlığı görevine başladı. Demirok böylece İsveç’te değil dünya'da bir ilke imza attı.
.
Türkiye’den İsveç'e 1974 yılında Konya’nın kulu ilçesinden göç eden babası işçi olan 33 yaşındaki Muharrem Demirok, Büyükşehir Belediye başkanı olarak atanması İsveç kamuoyunda büyük ilgi ile karşılandı.

Yirmi yıl önce, İsveç merkez sağ liberal (CENTER) partisinden belediye başkanı seçilen Gösta Gustavsson, 20 yıldır Linköping’de hizmet ettiğini ve misyonunu tamamladığını belirtti. Gençlerin önününde açılması gerektiğine işaret eden Gustavsson,’’ Partimize bağlı 600 delegenin hepsinin oyunu alarak seçilen genç arkadaşımız Muharrem’in, bu göreve uygun görülmesi beni çok sevindirdi ‘’ dedi.

Linköping’e yaptığı hizmetlerle halkın kalbinde taht kuran efsane başkan olarak adlandırılan Gustavsson, ‘’2010 kadar olan görevimi partimin desteği ile Muharrem Demirok’a bırakıyorum, umarım başarılı olur. 2010’da yapılacak seçimlerde yeniden Belediye Başkanı seçilir ‘’dedi.

Evli ve ikiz çocuk babası olan Demirok, Türk asıllı biri olarak Linköping’e Belediye Başkanı seçilmekten onur duyduğunu belirtirken, kendini bu göreve getirenlerin yüzünü kara çıkartmayacağına ifade etti. Linköping kentinin en büyük özelliğinin, dünya’nın en gelişmiş bio enerji santrallerinin olduğuna deyinen Demirok, ‘’ Şehirde toplanan çöplerden, yemek artıklarından bio enerjisi üretiliyor ‘’ dedi. Bu kentteki otomobillerin ve otobüslerin birçoğunun, benzin ve mazot yerine bio gazı kullandığını vurgulayan Türk asıllı başkan, ‘’biraya toplanan çöplerin yakılmasıyla elde edilen sıcaklığı kalorifer şebekesine aktarıyoruz ve bu şekilde de bütün şehrin kolay ve ucuz ısınmasını sağlıyoruz ‘’ dedi.

Birçok ülkeye bio enerjisi sattıklarını söyleyen Demirok, ‘’Türkiyenin enerji açığı olduğuna inanmıyorum, Türkiye’de büyük bir enerji deposu var ama bunu kullanamıyorlar. Ben Türkiye’nin büyük şehir Belediye Başkanlarını buraya davet edeceğim ve onlara kolay, ucuz enerji nasıl elde edilir bu konuda elimden gelen yardımı yapacağım ‘’ dedi.

                             LİNGKÖPİNG
Linköping, İsveç'in güneyinde bulunan bir kenttir. Kent, Göller Yöresi'nin güneyinde, ormanlık ve ılıman bir alan üzerine kuruludur. 2006 itibariyle kentte 100,000'e yakın insan yaşamaktadır. Kent İsveç'in en eski kentlerinden biridir. 1987'de 700. kuruluş yılını kutlayan kent, İsveç'in sanayi alanında en gelişmiş kentlerinden biridir. Kent, diğer kentlerle Riksettan başta olmak üzere birçok karayoluyla ve demiryollarıyla bağlanmaktadır. Şehirde ayrıca Linköping SAAB Havalimanı yer almaktadır.



 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :