Ayasofya'da namaz kılmayı kim engelliyor?

Ayasofya'da namaz kılmayı kim engelliyor?

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın müze yönetmeliği, azınlıkların ayinine izin verirken Müslümanlara yasak getiriyor.

İstanbul 4. İdare Mahkemesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın müze yönetmeliğini gerekçe göstererek Ayasofya'da namaza izin vermedi! Bakan Ertuğrul Günay, Sümela Manastırı ve Akdamar Kilisesi'nde Hırıstiyanların ayin yapmaları için yönetmeliği esneterek izin vermişti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın müzeler hakkında yönetmeliği; Ermeni kökenli Hıristiyanlar, Rum ve Rus asıllı Ortodoks Hıristiyanlar ve Alman asıllı Protestan ve Katolik Hıristiyanlar için ibadet özgürlüğü getirirken, aynı yönetmelik Müslümanlara namaz kılma yasağı getiriyor.
İstanbul 4. İdare Mahkemesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın müzeler hakkındaki yönetmeliklerinde yer alan maddelerini gerekçe göstererek Ayasofya'da Kurban Bayramı'nda namaz kılınmasına izin vermedi!

"AYASOFYA KURBAN BAYRAMI NAMAZI KILINMASI İÇİN UYGUN DEĞİL"

Bir vakıf; Ayasofya'da Kurban Bayramı'nda namaz kılınmasına izin verilmesi talebiyle İstanbul 4. İdare Mahkemesi'ne başvurdu. İstanbul Valiliği; müze niteliğindeki bir yerin ibadethaneye açılmasının mümkün olmadığı gerekçesiyle davanın reddini savundu. Mahkeme; Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yönetmeliklerini gerekçe gösterdi ve Ayasofya'nın Kurban Bayramı namazı kılınması için uygun olmadığını karar verdi.

"MÜZELERİN İBADETE AÇILMASI MÜMKÜN DEĞİL"

İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin kararında; müzelerin, tarihi ve kültürel değerlerin tanıtılması, sergilenmesi, biriktirilmesi gibi amaçlar doğrultusunda faaliyet yürütmekte olduğu, müzelerin, işlevleri ve niteliği gereği ibadethane olarak kullanılması ve ibadete açılmasının mümkün olmadığı savunuldu.
Kararda; "Ayasofya Müzesi'nin 1934 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye çevrildiği, uluslararası boyutta ziyaret edilen müze niteliği taşıdığı, bu özellik ve nitelikleri sebebiyle Kurban Bayramı namazı kılınması için uygun olmadığı görüldüğünden dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu sonucuna varılmaktadır" denildi ve davanın reddine karar verildi.
İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin Ayasofya kararı; Van Akdamar Kilisesi ve Trabzon Sümela Manastırı'nda ayinlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın müzeler hakkındaki yönetmeliklerine aykırı olduğu sonucunu ortaya çıkarıyor.

BAKAN GÜNAY AYİNLERE İZİN VERDİ!

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yönetmeliği; İstanbul Fethi'nin sembolü olan ve fetihten sonra camiye çevrilen Ayasofya'da namaza izin vermezken, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yönetmeliği esneterek müzeye çevrilen Van Akdamar Kilisesi'nde, müze olarak kullanılan Trabzon Sümela Manastırı'nda ayine izin vermişti. Günay'ın, 15 Mart 2010 tarihinde Van Valiliği'ne gönderilen yazısında; "Akdamar Anıt Müzesi'nin İnanç Turizmi kapsamında eylül ayının ikinci haftasında belirlenecek bir gün ile sınırlı olmak şartıyla inanç turizmine açılması talep edilmektedir. Söz konusu talep doğrultusunda, İnanç Turizmi kapsamında Van Akdamar Anıt Müzesi'nin (Akdamar Kilisesi) ziyaretçi sirkülasyonuna engel teşkil etmeyecek bir bölümünde, sınırlı sayıda ziyaretçinin katılımıyla, yılda bir defa olmak üzere eylül ayının ikinci haftasında günü, saati ve süresi valilikçe belirlenmek kaydıyla dini içerikli etkinlik düzenlenmesine izin verilmesi Bakanlığımızca uygun görülmektedir" deniliyor.

SÜMELA'DA AYİNE İZİN!

Ertuğrul Günay, Rum ve Rus asıllı Ortodoks Hıristiyanların da; müze olarak kullanılan Trabzon Sümela Manastırı'nda yılda bir gün sınırlı olarak ayin düzenlenmesine izin vermişti.
Günay, 3 Mayıs 2010 tarihinde Trabzon Valiliği'ne gönderdiği yazıda; "İstanbul Rum Patrikhanesi'nin başvurusunda; 15 Ağustos 2010 tarihinde Trabzon Sümela Manastırı'nda yurtdışından gelecek turistlerin de katılımıyla patriklerince bir ayin düzenlenmesi için izin verilmesi talep edilmekte olup; yazımızla belirlenmiş olan eylül ayının ikinci haftasının yerine 15 Ağustos 2010 tarihinde müzenin ziyaretçi dolaşımına engel teşkil etmeyecek biçimde dış avlu bölümünde saati ve süresi valilikçe belirlenmek kaydıyla dini içerikli etkinlik düzenlenmesine izin verilmesi hususu Bakanlığımızca uygun görülmektedir" deniliyor.

BUNUN ADI ÇİFTE STANDART!

Vatandaşlar; halkın yüzde 99'unun Müslüman olduğu ülkemizde, İstanbul Fethi'nin sembolü olan ve fetihten sonra camiye çevrilen Ayasofya'da namaz kılınmasının yargı kararıyla yasaklanmasında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın müzeler hakkında yönetmeliğin gerekçe gösterildiğini hatırlatarak, “Bu yönetmelik, Ayasofya'da namaz kılmaya engel oluyor. Aynı yönetmelik, azınlıklara uygulanmıyor ve azınlıklar, Van Akdamar Müzesi ve Trabzon Sümela Manastırı'nda ayin yapıyor. Bakan Ertuğrul Günay, bu çifte standarta son versin” dediler.

Yeni Akit

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.