AYM güven artırıcı bir karar almalı

AYM güven artırıcı bir karar almalı

M. Ali Şahin: Mahkemenin, milletin yargıya güveninin artırıcı bir karar almasını temenni ediyorum.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararın milletin adalet duygusunu pekiştirecek bir karar olmasını temenni ettiğini belirterek, "Yüksek yargı organında görev yapan yüksek yargıçların da bu düşüncede olduğunu düşünüyorum. O bakımdan ben bu dava ile ilgili müspet bir düşünceye sahibim." dedi.

TBMM Başkanı Şahin, Anayasa değişiklik paketinin Anayasa Mahkemesi sürecini değerlendirdi. Şahin, Kastamonu'da yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Anayasa Mahkemesi henüz kararının vermedi. Şekilden inceleyecek, zaten Anayasa'nın ilgili maddesi Yüksek Mahkemeye sadece şekil yönünden inceleme imkanı vermektedir. Yüksek mahkeme, bu çerçevede görevini yapacaktır, diye düşünüyorum. Sonucunda verilecek kararın milletimizin adalet duygusunu daha da pekiştirecek bir karar olmasını temenni ediyorum. Adalete ve yargıya güveni daha da artırıcı bir karar olmasını temenni ediyorum. Yüksek yargı organında görev yapan yüksek yargıçların da bu düşüncede olduğunu düşünüyorum. O bakımdan ben bu dava ile ilgili müspet bir düşünceye sahibim. Bir anayasa değişikliği parlamentodan geçti. Ancak referandum sonucunda halkın iradesine sunulacaktır. Yüksek mahkeme şekil açısından bir eksiklik görmezse. Anayasaya değişikliği ilgili parlementoda tüm görüşmeleri meclis başkanı olarak ben yürüttüm. İç tüzüğü tamamen uygun bir çalışma yaptığım düşüncesindeyim. O bakımdan şekil açısından bir eksiklik olmadığını düşünüyorum."

Anayasa Mahkemesi'nin, daha önce bazı kararları da esastan görüştüğünün hatırlatılması üzerine Şahin, "Geçmişte bu tür uygulamaları oldu yüksek mahkemelerin, demin halkımızın adalet ve yargıya güvenini pekiştirecek ve daha da artıracak karar olmasını temenni ediyorum derken, o cümlenin içinde o kaygınız yer alıyor." dedi.

Meclis Başkanı Şahin, eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ile ilgili bir soruya ise "Ben de Adalet Bakanlığı yaptım, savcılığa intikal etmiş bir olayı değerlendirmem doğru değil." diyerek cevaplamadı.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara isimli gemiye yaptığı saldırının hatırlatılması üzerine, "TBMM oy birliğiyle bir kınama kararı aldı. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti de bu konuda beklentilerini ortaya koydu. Kuşkusuz ki İsrail hükümeti hukuk dışı bu davranışı nedeniyle özür dilemelidir. Bunun dışında tazminat da ödemelidir. Ölenler ve yaralananlarla ilgili. Meclis'in İsrail'den beklentisi budur. Bu karar Meclisimizde oy birliğiyle alınmış bir karardır. Biz tüm bu süreçte gerçekleşmesini bekleriz." dedi

Etiketler :