AYM Tarihi Sınavda

AYM Tarihi Sınavda

Anayasa Mahkemesi’nin, gündemine aldığı askere sivil yargı yolunu açan Kanuna dair, Anayasa Profesörlerinden çağrı geldi.

Anayasa Mahkemesi’nin, askere sivil yargı yolunu açan 5918 Sayılı Kanuna dair, CHP'nin kanunun iptali talebiyle açtığı davayı gündemine alması kamuoyunda heyecan uyandırdı. Söz konusu davayı kısa süre içersinde ele alacak olan mahkemeye ise tarihi çağrı, Anayasa Profesörlerinden geldi.
 
Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem: “Normalleşmeyi sağlayacak büyük bir adım. Kanun, sivil-asker ilişkilerini ve hukukun üstünlüğünü ilkeli hale getirecek. Evrensel bir demokrasiye kavuşabilmemiz için bu kanun iptal edilmemelidir. Anayasayı amaçsal açıdan yorumladığımızda pekâlâ bu kanun değişikliği anayasa uygundur. Amaçsal yorum zamana uygun bir yöntemdir. Zamanın ruhu da askerlerin askeri mahkemelerde değil sivil mahkemelerde, sivillerin de askeri mahkemelerde değil sivil mahkemelerde yargılanmalarını öngörüyor. Anayasa Mahkemesi bunu dikkatte almalıdır.”
Prof. Dr. Mustafa Kamalak: “Kanun tek kelimelik bir devrimdir. Türkiye 5918 sayılı Kanunla demokrasi yolunda çok önemli bir adım atmıştır. Anayasa Mahkemesi gelişmelere, hukuka uygun bir karar verecektir. Sivilleşme açısından önemli bir süreç.”
Prof. Dr. Ergun Özbudun: “Çok isabetli bir kanun. Gâî olarak yorumlandığı takdirde, son değişikliği Anayasaya aykırı bulmak mümkün değildir. Askeri mahkemeler çeşitli batılı ülkelerde de var. Ancak bu mahkemeler sadece askeri disiplin suçları ve askeri hizmetlerle ilgili hususlara bakmakta. Çoğunun üzerinde de sivil Yargıtay var. Bizdeki durum ise bir garabettir. Dolayısıyla bu durumun ortadan kaldırılması gerekir.”
Doç. Dr. Mustafa Şentop:TBMM, yapmış olduğu düzenleme ile çok ciddi bir hukukî karmaşanın önüne geçmiş olmaktadır. Anayasadaki hüküm ayrıntıların kanun ile düzenleneceğini gösteriyor. Kanun anayasaya asla aykırı değildir. Anayasa zaten kanunla düzenleme yetkisi vermiştir. Mahkeme, gündelik siyasi tartışmaların bir parçası olmamadan, Anayasadaki hükümleri hukukun ve demokrasinin üstünlüğü ilkesine göre yorumlamalıdır. “
ASKERE SİVİL YARGI YOLU AÇILMIŞTI
Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına olanak sağlar hale gelen Ceza Muhakemesi Kanunu’nu değiştiren kanun, asker kişilerin, barış zamanında Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 250. maddesi uyarınca kurulan ağır ceza mahkemelerinin yargı yetkisine giren bir suçu işlemeleri halinde, bu mahkemeler tarafından yargılanmasını öngörüyor.
CHP NE İSTİYOR?
5918 Sayılı Kanun'un, askerlere sivil yargı yolunu açan 7. maddesi ile değiştirilen 'halinde' ibaresi ile geçici 1. maddedeki, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesinde yapılan değişiklik hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması isteniyor.
RAPORTÖRÜN GÖRÜŞÜ, TALEBİN REDDİ YÖNÜNDE
Anayasa Mahkemesi raportörü, askerlerin sivil yargıda yargılanmasına imkan tanıyan düzenlemenin Anayasaya aykırı olmadığı dolayısıyla iptal talebinin reddi yönünde görüş bildirdi.

ASLAN DEĞİRMENCİ-VAKİT

Etiketler :