AYM'nin Gül kararı sonrası 6 senaryo

AYM'nin Gül kararı sonrası 6 senaryo

Anayasa Mahmekesi'nin Gül kararı sonrası 2014 için 6 senaryo konuşulmaya başlandı..

Ak Parti, Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu'nda, Abdullah Gül'ün görev süresini 7 yıl olarak belirleyip, 2. kez aday olamayacağını düzenleyerek, olası bir 2014 krizini rafa kaldırmıştı. Ancak bu hükmün iptali "2014'te kim aday olacak?" ekseninde konuşulan senaryolar raftan indi

Milliyet'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın ardından siyasette ortaya çıkan senaryolar şöyle:

 ERDOĞAN TEK ADAY

Karardan önce planlandığı gibi Erdoğan'ın her koşulda 2014'te cumhurbaşkanı adayı olacağı, Gül'ün de bu durumda 2007'de kendisinin Ak Parti'nin tek adayı olduğu gibi, Erdoğan'ı destekleyeceği ifade ediliyor. Bu durumda, Erdoğan'ın, yeni anayasa ile başkanlık ya da yarı başkanlık sistemine geçilmese bile cumhurbaşkanı olacağı ifade ediliyor. 

2. DÖNEM DESTEĞİ

Erdoğan'ın, özellikle anayasa değişikliği yapılıp yapılamamasına bağlı olarak, Gül'ün 5 yıl daha görev yapmasına sıcak bakabileceği konuşuluyor. Erdoğan'ın, anayasada istediği değişikliklerin yapılamaması halinde, Gül'ün 2019'a kadar cumhurbaşkanı kalmasını destekleyebileceği, kendisinin de 2015'teki genel seçimden yeniden başbakan çıkarak 2019'a kadar bu görevi sürdürebileceği belirtiliyor. Ancak Ak Parti tüzüğünde yer alan, Erdoğan'ın büyük önem verdiği "Üst üste 3 dönemden fazla vekil olunamaz" hükmünün, Başbakan'ın 3 dönemdir vekillik yapması nedeniyle bu formüle engel oluşturduğu belirtiliyor. Buna karşılık, her zaman tüzük ya da anayasa değişikliği yapılarak formüle işlerlik kazandırılabileceği, Erdoğan'ın bir dönem daha başbakanlık yaparak 2019'da Köşk'e çıkabileceği kaydediliyor.

ULUSLARARASI GÖREV

Erdoğan'ın, 2014'de cumhurbaşkanlığına aday olması halinde Gül'ün, uzun süredir kulislerde konuşulduğu gibi uluslararası bir kuruluşun tepe noktasına getirilmesi ile tartışmaların son bulabileceğine dikkat çekiliyor. Gül'ün böyle bir pozisyona getirilememesi halinde ise TBMM Uzlaşma Komisyonu'nun üzerinde çalıştığı yeni anayasanın içeriği ya da yaşama geçip geçmeyeceğine bağlı olarak farklı senaryolar tartışılıyor.

GÜL, BAŞBAKAN OLUR MU?

Yeni anayasa yapılamaması ya da başkanlık veya yarı başkanlık gibi bir modele geçilememesi halinde Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını devralacağı, Gül'ün de başbakanlık koltuğuna oturabileceği belirtiliyor. Bu formül, beraberinde başka bir tartışmayı da getiriyor. Cumhurbaşkanı'nın 2014'ten itibaren halk tarafından seçileceği gözönüne alındığında,Çankaya Köşkü'ne yüzde 50'nin üzerinde bir destekle çıkabileceği belirtilen Erdoğan'ın, daha az halk desteği almış bir parti Genel Başkanı'nın üzerinde baskı yaratacağı konuşuluyor.

3 SANDIK İHTİMALİ

Gül'ün başbakanlığı formülüne paralel olarak "2014'te 3 sandık" formülü de konuşuluyor. Son olarak 2009'da yapılan yerel seçimin Mart 2014'te, cumhurbaşkanlığı seçiminin Ağustos 2014'te, genel seçimin ise Haziran 2015'te yapılması gerekiyor. Ancak kanun değişikliği ile genel seçimin bir yıl erkene çekilerek, 3 seçimin aynı tarihte yapılabileceği iddia ediliyor. Böylece Erdoğan'ın Köşk'e, Gül'ün Başbakanlık'a seçilebileceği, bu atmosferdeki bir seçimde, belediyelerin önemli bir bölümünün de Ak Parti'de kalacağı hesapları yapılıyor. Ancak, Erdoğan'ın erken seçime şimdilik mesafeli olduğu belirtiliyor.

EN KÖTÜ İHTİMAL

Kulislerde Gül için en olumsuz ihtimalin, başkanlık ya da yarı başkanlık benzeri bir sisteme geçilip, Erdoğan'ın bu koltuğa oturması ve başbakanlık makamının bugünkü önemini yitirmesi olduğu konuşuluyor. Oyları bölmemek için başkan adayı olmayacak Gül'ün uluslararası bir göreve de gelememesi halinde sıkıntı yaşayacağı kaydediliyor. Cumhurbaşkanlığı'ndan sonra işlevini yitirmiş bir başbakanlık görevini sürdüremeyeceği belirtilen Gül, bu durumda sadece manevi önemi olan vakıf ya da benzeri bir kuruluşun başına gelebilecek ya da "erken emekliliği" seçecek.

 İKİSİ DE ADAY OLUR MU?

Anayasa ile başkanlık ya da yarı başkanlığa benzer bir sistem getirilmesi durumunda, güçlü ve siyasi bir cumhurbaşkanın altında başbakanlığın "koordinatörlük" pozisyona dönüşecek olması nedeniyle, "Cumhurbaşkanı Erdoğan-Başbakan Gül" senaryosuna ihtimal verilmiyor. Bu senaryoda, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına aday olması halinde, Gül'ün adaylığını koyabileceği ifade ediliyor. Siyasi kulislerde, 40 yıla yakın bir süredir çok yakın çalışan ve birbirlerinden "kardeşim" diye söz eden iki liderin, Cumhurbaşkanlığı'na adaylık konusunda bir rekabet içine girmesi uzak bir ihtimal olarak seslendiriliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.