Azerbaycan'dan ABD'ye sert tepki

Azerbaycan'dan ABD'ye sert tepki

ABD'de kabul edilen tasarıyla ilgili olarak Azerbaycan sert çıktı. İşte Azerbaycan'ın soykırım hassasiyeti;

Azerbaycan parlamentosu, Ermeni "soykırımı" tasarının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilmesinin, bölgedeki istikrar ve Dağlık Karabağ sorununun çözümü için gösterilen çabalara zarar vereceğini açıkladı.

Azerbaycan Milli Meclisi, tasarının ABD'de Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde kabul edilmesini görüşerek, tasarının kabul edilmesinin adil olmadığı ve ermeni iddialarının "hasta zihniyetin ürünü" olduğunu belirten bir bildiriyi kabul etti.

Azerbaycan parlamentosundan yapılan açıklamada, "Tasarının kabulü Dağlık Karabağ sorununun çözümü için gösterilen çabaları sıfıra indirebilir" denildi.

Açıklamada ayrıca, Komite'den çıkan kararın, bölgede barış ve istikrar için sarf edilen çabalara zarar vereceği belirtildi.

Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını işgalinin devam ettiğine de dikkat çekilen bildiride, Ermeni iddialarının tarihçiler tarafından araştırılması gerektiği belirtilirken, "Ümit ediyoruz ki, ABD gibi demokratik bir devlet, ABD-Türkiye ve ABD-Azerbaycan ilişkilerine zarar verecek bir karar almaz" denildi.

Anadolu Ajansı, ABD kongresine gönderilecek bildirinin, milletvekili Samet Seyidov'un öncülüğündeki milletvekilleri İkbal Ağazade, Melahat İbrahimkızı, Zahid Oruc, Ganire Paşayeva ve İkram İsrafil tarafından hazırlandığını bildirdi.

Dağlık Karabağ sorunu, Türkiye-Azerbaycan-Ermenistan arasındaki üçlü ilişkiler açısından da kilit bir konumda bulunuyor.

Ermenistan ile Azerbaycan arasında sorunun çözümüne ilişkin görüşmelerin devam etmesine karşın Erivan'ın işgal ettiği ve Azerbaycan'ın yüzde 20'sine denk gelen topraklardan geri çekilmesi konusunda henüz somut bir ilerleme kaydedilmiş değil.

Ermenistan'la ikili ilişkilerin kurulması ve sınırların açılmasını öngören protokollerin altına imza atan Türkiye ise sürecin devamı için Erivan'ın işgal ettiği Azeri topraklarından çekilmesini şart koşuyor.

Etiketler :