Babacan: Çıkış yıl sonunda

Babacan: Çıkış yıl sonunda

Ali Babacan, Türkiye'nin resesyondan olağanüstü bir gelişme olmazsa yılsonunda çıkacağı tahmininde bulunurken, deflasyon riskinin ise 'çok uzak' ihtimal olduğunu söyledi.

Babacan, Türkiye'nin kendi programına odaklandığını belirterek, IMF'nin bu programa destek vermesinin Türkiye'ye olan güveni bir miktar artıracağını söyledi.

İstanbul'da Reklamcılar Konseyi toplantısında iş dünyasının sorularını yanıtlayan Babacan, IMF anlaşmasıyla ilgili bir soruya şu karşılığı verdi:

“Bizim şuanda odaklandığımız çalışma orta vadeli mali program. Bu kendi programımız, kendi çalışmamız olacak. Uluslar arası kuruluşlar, bu çalışmaya destek verirlerse bu desteği almayı arzu ederiz. Bu destek olmazsa olmaz noktasında değilsek de; IMF anlaşması Türkiye'ye olan güveni bir miktar artıracaktır. Ama bizim ortaya koyacağımız program her şeyden önemlidir. Bu programa geniş destek bulursak, ha bunun içinde IMF olursa tabii ki tercih ederiz.”

Türkiye'nin IMF ile diyalogunun devam ettiğini de belirten Babacan, bununla ilgili çok fazla açıklama yapmayı tercih etmediğini vurguladı. “Ben bir iş olmadan, kesinleşmeden konuşmayı açıklama yapmayı doğru bulmuyorum” diyen Babacan, “Oldu, olmadı, oldu olmayacak git gellerinin yaşanması doğru değil. Zamanı geldiğinde gerekli açıklamaları yapacağız” dedi.

Kamu derhal toparlanmalı

Orta Vadeli Mali Programın Türkiye'nin krizden çıkış stratejisini yansıtacağını belirten Babacan, son dönemde kamunun yeniden sahnede olmasının Türkiye'nin büyümesinin önündeki en büyük engel olduğunu söyledi. Kamunun derhal hızla toparlanarak, kamu açıklarını düşürme planını ortaya koyması gerektiğini belirten Babacan, bunun özel sektörün dolayısıyla da büyümenin önünü açacağını vurguladı.

Önümüz açık

Türkiye'nin önünün açık olduğunun birçok uluslar arası kuruluş tarafından dile getirildiğini belirten Babacan, “2010'da Türkiye'den en hızlı çıkacak ülkenin Türkiye olduğu söyleniyor. Büyüme beklentisi Amerika'dan da Avrupa'dan da yüksek. Yeter ki doğru politikaları uygulayalım” dedi.

Çıkış yılsonunda

Türkiye'nin resesyondan, olağanüstü yeni bir gelişme olmaz ise, en geç yılsonunda çıkacağı tahmininde bulunan Babacan, deflasyon ihtimalinin ise çok uzak olduğunu söyledi. Deflasyonu önleyebilecek çok sayıda enstrümanları olduğunu vurgulayan Babacan, “Gelişmiy ülkeler ellerindeki enstrümanları neredeyse bitirdiler. Ama bizim para politikasında Merkez Bankası'nın hem aşağı hem yukarı çok geniş marjları var. Hükümetin de yapabileceği çok şey var. Önemli olan kronik enflasyon sorununun kalıcı olarak tek hanede kalması. Aynı şekilde faizlerin de kalıcı olarak tek haneye inmesi bizim öncelikli hedefimiz” dedi.

Güven oluştuğunda Türkiye'ye içerden de dışardan da kaynak geleceğini belirten Devlet Bakanı Babacan, 10 yıl içinde Avrupa'da kim ne kadar büyüyecek araştırmasında Türkiye'nin liste başı olduğuna dikkat çekti. “Öncelikle kendimize güveneceğiz. Kimseyi şaşırtmayacağız. Yapmayacağız, dediğimiz şeyleri yapmayacağız. Kafaları karıştırmayacağız” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Etiketler :