Bağdat Büyükelçiliği ve Basra Bakonsolosluğu alarma geçti.

Bağdat Büyükelçiliği ve Basra Bakonsolosluğu alarma geçti.

Türkiye; Irak'taki çatışma ortamının şiddetlenmesi üzerine Bağdat Büyükelçiliği ile Basra Başkonsolosluğu'nun faaliyetlerini askıya aldı

Gerekmesi durumunda Irak'tati bütün vatandaşların bir operasyonla tahliye edilmesi yönünde de plan hazırlandı. Irak Şam İslam Devleti örgütünün alıkoyduğu Musul Başkonsolosluğu personeli ile 31 şöförün serbest bırakılmaları konusunda dün de yeni bir gelişme olmadı.

Bağdat'ta gergin bekleyiş

Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgilere göre; Irak'taki çatışma ortamının şiddetlenmesi ve Bağdat'taki gergin bekleyiş üzerine bazı yeni planlamalar yapıldı. Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği ile Basra Başkonsolosluğu'nun personel sayısı azaltıldı. Burada çalışanların aileleri de Türkiye'ye döndü. Büyükelçilik ile konsoloslukta, sadece gerekli sayıda personel ile güvenlik görevlisi kaldı. ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'ndeki personel sayısını azalttığı belirtildi. Bağdat Büyükelçiliği ile Basra Başkonosolosluğu personelinin bu iki kentte riskin daha fazla artması durumunda hemen tahliyelerinin yapılabilmesi için planlama yapıldı. Yetkililer, "Tahliyelerin yapılabilmesi için bütün planlamalar yapıldı. Ancak şu an itibariyle bir tahliye kararı yok" dedi. Dışişleri yetkilileri, "Bu ülkedeki vatandaşlarımız için Libya'daki gibi bir tahliye operasyonu şu an gündemimizde yok. Ancak gerekmesi durumunda bütün vatandaşların tahliyeleri yönünde plan hazırlandı. Düğmeye bastığımız an tahliyeleri yapabilecek durumdayız" dedi.

Yeni haber yok

IŞİD'in alıkoyduğu Türk vatandaşlarının serbest bırakılmaları yönündeki girişimlerin diplomatik kanalların yanısıra MİT aracılığıyla da sürdüğü belirtildi. Ancak dün de salıverilme konusunda bir gelişme sağlanmadı. Alıkonunan vatandaşların sağlık durumları iyi.

Maliki yönetimine uyarı

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı, Irak Dışişleri Bakanlığı'na giderek, Türkiye'nin şu iki uyarısını iletti:

*Musul Başkonsolosluğu'nun güvenliğini sağlayan asker ve polisin haber verilmeden çekilmesi ile Viyana Sözleşmesi'ndeki sorumluluğunuzu yerine getirmediniz.

*Bağdat Büyükelçiliğimiz ile Basra Başkonsolosluğumuzun güvenliğini sağlayınız.
Yetkililer; THY verilerine göre Irak'tan dönüşlerin yüzde arttığını, bu ülkeye gidişlerin ise yüzde 10 azaldığını söyledi. Telafer'den ayrılan Türkmenler için ise AFAD insani yardım başlattı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.