Bağış, politikaların mimarını açıkladı

Bağış, politikaların mimarını açıkladı

AB Bakanı Egemen Bağış, ''Türkiye'nin iç politikasının da, güvenlik politikasının da, dış politikasının da mimarı şu anda sayın başbakanımızdır. " dedi.

 

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Türkiye'nin iç politikasının da, güvenlikpolitikasının da, dış politikasının da mimarı şu anda sayın başbakanımızdır. Hangi konuda hangi adımı ne zaman atmamız gerektiğine, ne zaman atmamamız gerektiğine de sayın başbakanımız karar verir'' dedi.

Bağış, katıldığı bir televizyon kanalındaki programda soruları yanıtladı. Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ''Rum kesiminin Kıbrıs'taki müzakereleri geciktirerek tek taraflı olarak AB dönem başkanlığını alması durumunda Türkiye-AB ilişkilerinin donma noktasına geleceği'' sözlerine ilişkin soru üzerine, muhatap olarak, dönem başkanı ülkelerin yanı sıra AB üyesi ülkelerin ortak pozisyonunu paylaşan, onların iletişimini ve müzakeresini yapan Avrupa Komisyonunun da bulunduğunu söyledi.

Komisyonun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ile bugün yaptıkları müzakerede fasıllar, vize ve Kıbrıs konularını ele aldıklarını belirten Bağış, şöylekonuştu:

''Artık Türkiye'de AB müzakerelerinin tek elden yürütülüyor olmasından duyduklarımemnuniyeti onlar da dile getirdiler. Ama bizim dönem başkanlığı ile ilişkilerimiz açısından Kıbrıs Rum Kesimi ile bir ilişkinin donması... zaten ilişkimiz yok ki donsun. Kıbrıs Rum kesimini tanımadığımız için, tanımadığımız bir ülke ile ilişkimiz de olmayacaktır. Herhalde sayın dışişleri bakanı onu kastetmiştir. Tabii ki bizim Rum kesimi ile çözüm olmadan bugünkü statüyle bir ilişkiye girecek halimiz yok. Ama biz komisyonla ilişkilerimizi yürütürüz. Fasılların açılmasıyla alakalı olarak da, Rum kesimi, dönem başkanlığının avantajlarını kullanmak isteyip engellemek isterse de fasıl açılmayıverir. İşte Macaristan dönem başkanlığında da açılmadı. Belçika dönem başkanlığında da açılmadı, dünyanın sonu olmadı. Türkiye ekonomisi yüzde 11 büyüdü. Kaybeden Türkiye mi oldu? Hayır Avrupa oldu. O onların sorunu.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümet programını TBMM'ye sunarken ''Fasılların açılmasına ya da açılmamasına bakılmaksızın biz reformları sürdürmekonusunda kararlıyız'' dediğini hatırlatan Bağış, AB Bakanlığı olarak reform sürecinin yürümesi için çalışacaklarını dile getirdi.

Bağış şunları söyledi:

''Türkiye'nin iç politikasının da, güvenlik politikasının da, dış politikasının da mimarışu anda sayın başbakanımızdır. Hangi konuda hangi adımı ne zaman atmamız gerektiğini, ne zaman atmamamız gerektiğine de sayın başbakanımız karar verir. Biz de onun talimatları çerçevesinde, çünkü bu ülkenin gerçekten üçüncü kez, iktidarı emanet ettiği güvendiği, gönül verdiği liderin talimatları çerçevesinde üzerimize düşeni yaparız. Kendisinin bize verdiği bir görev alanı var. Bu görev alanında işimizin başındayız.''

Kıbrıs Rum kesiminin, AB dönem başkanlığında Türkiye ile diyaloğa girmek isteyeceğini belirten Bağış, dönem başkanlığının avantajları ile Rum kesiminin Türkiye üzerinde baskı oluşturmaya çalışacağını ama bunun etkili olamayacağını kaydetti.

Bağış, Füle ile vize muafiyeti konusunu da ele aldıklarını belirterek, ''Şundan herkes müsterih olsun, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bütün AB üyesi ülkelere vizesiz gidebilmesi için elimizden gelen her çabayı yürütüyoruz, sürdürüyoruz, sürdürmeye devam edeceğiz'' diye konuştu.

AA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.