Bağış'tan gurbetçi vatandaşlara çağrı

Bağış'tan gurbetçi vatandaşlara çağrı

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Almanya'da yaşayan Türklere çağrıda bulunarak, tüm demokratik haklarından faydalanmalarını ve iyi bir eğitimle daha da güçlenmelerini istedi.

Bakan Bağış, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) yeni hizmet bürosunu açmak amacıyla geldiği Berlin'de önce Hilton Otel'de MÜSİAD Dış İlişkileri Yeniden Yapılandırma Çalışması toplantısına katıldı, daha sonra da Türkevi'nde, Berlin merkezli Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Bu toplantılarda dernek temsilcilerinin ve vatandaşların sorunlarını dinleyen Bakan Bağış, vize sorunuyla ilgili olarak, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra birçok ülkenin Türk vatandaşlarına vize koyduğunu ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin, vatandaşların yurt dışına gitmesini önlemek amacıyla bu konuda taviz verdiğini belirterek, ''Millete atılan bu kazığı hala çıkartamıyoruz'' diye konuştu.

Bağış, Türkevi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin vizenin kaldırılması gerektiği konusunda tümüyle haklı olduğunu, nüfusu Türkiye'den çok daha fazla olan Brezilya vatandaşlarından bile vize istenilmediğini dile getirerek, günümüzde artık sadece haklı olmanın yeterli olmadığını, bunun yanı sıra güçlü de olunması gerektiğini, Türkiye'nin güçlenmesi durumunda Avrupa ülkelerinin gelecekte Türkleri davet bile edeceğini, o günleri de hep birlikte göreceklerini söyledi.

''Vize uygulaması mantık dışıdır, akıl dışıdır ve hukuka aykırıdır'' diyen Bağış, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden bu konuyu Alman muhataplarıyla sürekli bir şekilde gündeme getirmelerini istedi.

Berlin'de 18 Eylül'de yapılacak eyalet meclisi seçimlerine katılacak olan Yenilik ve Adalet İttifakı (BIG) adlı partinin temsilcilerinin de söz almasından sonra Bakan Bağış, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanı olarak kimseye, ''şu ya da bu partiye oy verin'' diye tavsiyede bulunamayacağını, herkesin, önem verdiği konularda kendisine yakın gördüğü partiye oy vermesi gerektiğini belirterek, ''Demokrasinin olduğu yerde demokratik haklarınızı mutlaka kullanın'' dedi.

Almanya'da yaşayan Türklerin tutumunun Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde önemli rol oynadığına da dikkati çeken Bağış, Mesut Özil'in bir gol atması ya da rejisör Fatih Akın'ın bir ödül alması durumunda bunun üyelik sürecine yaradığını, bir Türk'ün adam öldürmesi durumunda ise bunun tüm Türklere mal edildiğini vurguladı.

Türkiye'de daha yapılacak çok iş olduğunu, ancak Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını, kişi başına düşen milli gelirin 9 yıl içinde 3 bin dolardan 11 bin dolara çıkartıldığını ve 2023 yılına kadar da 25 bin dolara çıkartılmasının hedeflendiğini belirten Bağış, günümüzde Türkiye'nin demokrasi mücadelesi veren birçok ülke için ilham kaynağı olduğunu söyledi.

Türkiye'de insanların AB'ye olan güvenini yitirdiğini de ifade eden Bağış, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda samimi olup olmadığı yönündeki bir soruya karşılık da Türkiye'nin bu konuda son derece samimi olduğunu, ancak AB ülkeleri tarafından sürekli yeni engellerin çıkartıldığını bildirdi.

Bağış, KKTC'ye yönelik ambargonun kaldırılacağı yönünde verilen sözün bile Güney Kıbrıs Rum kesiminin tutumu nedeniyle 2004 yılından beri uygulanamadığına işaret ederek, bu konuda kendi samimiyetinin sorgulanması yerine Avrupalı politikacıların samimiyetinin sorgulanması gerektiğini vurguladı.

-GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI-

Bakan Bağış, toplantıdan sonra Türk gazeteciler ile de bir araya gelerek, çeşitli konulara ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye-İsrail ilişkilerinin geleceğini nasıl gördüğünün sorulması üzerine Bakan Bağış, ''Ben Avrupa Birliği Bakanıyım. İsrail de AB üyesi bir ülke değil. Bu konuyla ilgili olarak Türkiye'nin tutumu nettir. Türkiye, İsrail ile ilişkilerinin normalleşmesine sıcak bakmaktadır. 3 şartı vardır. Bir, İsrail uluslararası sularda, kendi kara sularına girmemiş gemilere yaptığı baskında 9 vatandaşımızı infaz etmiştir, şehit etmiştir. Bu 9 vatandaşımızla alakalı olarak özür dilemesi gerekir. İki, bu vatandaşlarımızın ailelerine tazminat ödemesi gerekir. Gazze'ye uygulanan ambargo hukuksuzdur, kanunsuzdur, mantıksızdır son verilmesi gerekir. Üç tane çok basit, çok da kolay talebimiz var. Bu gerçekleştiği takdirde Türkiye-İsrail ilişkileri geçmişte olduğu gibi normalleşir'' diye konuştu.

Almanya'da yaşayan Türklerin neden hala oy kullanamadığı yönündeki bir soruyu da yanıtlayan Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bizzat Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bu konuda görüştükten sonra, Düsseldorf kentinde yaptığı konuşmada, vatandaşların, kurulan sandıklarda oy kullanabileceği müjdesini verdiğini hatırlatarak, bunun üzerine aynı gün olağanüstü toplanan Yüksek Seçim Kurulunun, oyların sadece gümrük kapılarında verilebileceği şeklinde karar almasıyla bu uygulamanın gerçekleştirilememiş olduğuna dikkati çekti.

Bağış, gelecek seçimlerde bunu gerçekleştireceklerini, internet ve posta yoluyla oy kullanmanın yöntemlerini de araştırdıklarını kaydetti.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakareci Egemen Bağıi/f Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet ile Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat da eşlik etti.

Bakan Bağış, daha sonra Türkiye'ye dönmek üzere Berlin-Tegel havaalanına gitti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.