Bağlan: Oryantalistler Harem Hayatını Çarpıttı

Bağlan: Oryantalistler Harem Hayatını Çarpıttı

Süleyman Zeki Bağlan ‘Osmanlı’da Saray Hayatı’ adlı söyleşiyle Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’ne konuk oldu.

Zeki Bağlan yaptığı konuşmada; son dönemde medyada yer alan oryantalist bakış açısına sahip yayınların gerçekten uzak olduğunu vurgularken, Osmanlı’yı anlamanın ve tanımanın kolay olmadığını ifade etti.

 “Harem Okuldur”

 Bağlan, Osmanlı Harem hayatının Oryantalistler tarafından tamamen çarpıtıldığını,

Kuran’dan ayet ve hadislerin yer aldığı sarayda, televizyon ekranlarına da yansıyan bu tür çarpıklığın olmasının akla ve mantığa sığmayacağını ifade ederek şunları söyledi:

 “Osmanlı’da Harem tek kelimeyle ifade edilebilir. O da Harem’in okul olduğudur.  Harem; Çin, Hindistan, Bizans ve İtalya’da da vardı. Osmanlı’da olan cariyelik bir teşkilattı. Buraya getirilenler kabiliyetlerine göre eğitim alırlar ve saray içerisinde aldıkları eğitim doğrultusunda görevlendirilirlerdi.  Cariyeler gerekli gördükleri yerlerde mahkemeye başvurma gibi birçok hakka sahipleri. Evlenmeleri kendi tercihleri doğrultusunda padişahla ya da Enderun’daki iyi eğitim almış devşirmelerle birlikte olurdu. Sarayda eğitim gören bu cariyeler ise İstanbul ve Bursa gibi şehirlerde terbiye ve edepleriyle halka örnek olurlardı.”

 Zeki Bağlan konuşmasında, Topkapı Sarayı’nın büyük bir coğrafyanın yönetim merkezi olduğunu ve bu merkezin işleyişinden Osmanlı’nın nasıl müthiş bir sistemle yönetildiğini anlamanın mümkün olacağını ifade etti.

 Bağlan konuşmasına Topkapı Sarayı’nı anlattığı fotoğraf gösterisiyle son verdi.

 

 

  

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :