Bakan Atalay'dan Beklenen Açıklama

Bakan Atalay'dan Beklenen Açıklama

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Bakanlıkta, 'Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'ni içeren demokratik açılım konusunda açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Bakanlıkta, 'Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'ni içeren demokratik açılım konusunda açıklamalarda bulundu.

Atalay, konuşmasında, Türkiye'nin tıpkı İsrail konusunda olduğu gibi demokratik açılım konusunda da birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi gerektiğini söyledi. Atalay, iktidar partisine yönelik muhalefetin 'sivil dikta' yakıştırmasına 'bunlar sığ ve yapay tartışmalar' diyerek, muhalefet partilerinin bu açıklamalarını klasik tutum olarak değerlendirdi.

Atalay, ''Türkiye'de artık o yollar geride kaldı. Türkiye güçlenerek yoluna devam edecek. Türkiye şeffaflaşıyor. Karanlık odalarda, kapılar ardından bir şey kalmayacak. Bu tür yakıştırmalar boşa çabalardır.'' diye konuştu.

Atalay, Bakanlıkta, 'Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'ni içeren demokratik açılım konusunda yaptığı açıklamada; Türkiye'nin normalleştikçe büyüdüğünü, bunda da demokratik açılım çalışmalarının etkili olduğunu kaydetti.

''Dere, yatağında akmaya başlamıştır, Türkiye normalleşmektedir'' diyen Atalay, bunun önüne kimsenin geçemeyeceğini kaydetti. Atalay, kurulacak mekanizmalarla idareden bağımsız olarak bireyin haklarının korunması yönünde önemli adımlar atılmış olunacağını bildirdi. Atalay, demokratik açılım sürecinde orta vadede kurulacak mekanizmaları şöyle sıraladı:

''Dört mekanizma kurulacak. Bunlardan ilki idareye bağlı Türkiye İnsan Hakları Kurumu, Bağımsız Kurul'a dönüşecek. Bu kurul, insan hakları ihlallerinin önüne geçilmesi için bağımsız çalışan bir yapı olacak. İkincisi, Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu. Bu kurulda idareden bağımsız olarak ayrımcılığın önüne geçecek ve Türkiye'nin AİHM'den ağır para cezalarına çarptırılmasının önüne geçilecek. Üçüncü olarak Kolluk Gözetim Komisyonu kurularak hem işkenceye sıfır tolerans anlayışına katkı sağlanacak hem de asılsız şikayetlere karşı özveriyle çalışan kolluk güçleri de bu konuda korunmuş olacak. Son olarak ise İşkenceye Karşı BM Sözleşmesi'nin ihtiyari hükümleri imzalanarak, Türkiye'de insan hakları ihlalleri ve işkenceye karşı uluslararası denetime ülke daha çok açılacak. Tüm bunlar yapılırken, idareden bağımsız olarak bu denetim mekanizması, idare dışındaki unsurlardan, kişilerden daha çok yararlanılarak oluşturulacak.''

 

 

 

Etiketler :