Bakan Beşir Atalay'ın isyanı

Bakan Beşir Atalay'ın isyanı

Bakan Beşir Atalay muhalefetin Habur iddialarını sert dille yalanladı. Baykal'la Türk'ün rakılı-ciğerli görüşmelerini gündeme getirdi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay CHP'nin verdiği gensoruya sert çıktı. Muhalefetin verdiği gensorunun yalanlar üzerine kurulu olduğunu savunan Atalay Baykal'la Türk'ün rakılı ciğerli görüşmelerini gündeme getirdi.

Atalay sözlerine, "Gensoru önergesinde yer alan iddiaların tamamı mesnetsiz" diyerek başladı. Sık sık sinirlenen Atalay konuşmasında onlarca kez "yalan, yalan, yalan" sözcüğünü kullandı.

Tarafların açık beyanlarına karşın tutuklu bir eski milletvekilinin sözleri üzerinden verilen gensoruyu talihsiz olarak nitelendiren Atalay, "Bu gensoru muhalefetin ne kadar zor durumda olduğunu, çaresizliğini de göstermektedir" dedi.

GÖRÜŞMEYİ BEN TALEP ETTİM
Atalay gensoruya gerekçe olan Habur öncesi DTP lideri Ahmet Türk'le görüşmesine açıklık getirdi. Atalay şunları söyledi:
"Habur'da ne olduğunu hepimiz aşağı yukarı biliyoruz. Habur'da bir grubun ülkemize giriş yapacağı ve bu grubun gelişinde bir partinin de gösteriler düzenleyeceği gibi haberler bize ulaştığında o zaman DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk'ü aradım ve görüşmeye davet ettim. Sayın Türk, Sayın Sakık'la birlikte Tarım Bakanımızın makamına geldiler. Esasen bunu birkaç gün sonra yaptığımız basın toplantısında açıkladık. Görüşmede gelişler sırasında yasa dışı bir eyleme sebebiyet verilmesi için herkesin sorumlu davranması ve katkıda bulunması hususu ele alındı. Görüşmemezin tek konusu budur. Sayın Türk 'bizzat oraya gideceğim ve önleyeceğim' demiştir. Ama birçok şey önlemedi.

GÖRÜŞME YANLIŞ DEĞİLDİ
Muhalefetin gizli olduğunu iddia ettiği görüşmeyi basın toplantısında anttığına dikkat çeken Atalay, "İçişleri Bakanının Meclis'te grubu bulunan bir partinin genel başkanı ile Türkiye'nin önemli bir meselesini görüşmesi yanlış değil. Aslında daha çok gerekir. Ben sayın Baykal'la bakanlığm döneminde birkaç kez görüştüm. Hiçbiri basında yer almadı. Sayın Baykal'a çalışmalarla ilgili bilgi sundum. Bir iki tasarıda hatta Anayasa değişikliğinde Meclis'te destek vermelerini istedim. Bu yanlış değil. Bu güzel birşey."

İDDİA EDİLEN CÜMLE YOK
İçişleri Bakanı Atalay eski milletvekili Hatip Dicle'ye dayanak gösterilen, "Geldikleri gibi geçecekler" gibi cümleleri reddetti. Taraflardan yapılan yalanlamaları sıralayan Atalay, "Ben böyle bir cümle yok. Bu konu konuşulmadı diyorum. Tarım bakanı, Sayın Türk aynı şeyi söylüyor. Habur'la ilgili cumhuriyet savcısı açıklama yapıyor. Ama nedense ne ana ne yavru muhalefet inanmıyor. CHP sadece bir kişiye inanıyor. O da şimdi cezaevinde olan birisi. Sadece buna inanıyorlar. Böyle bir meclis, muhalefet olur mu?" dedi.

BAĞIMSIZ YARGI KARARI
Atalay Habur sınır kapısında yapılan bütün işlemlerin bağımsız yargı organlarının görev ve yetkileri dahilinde ve çerçevesinde gerçekleştiğini savundu. 'Çadır mahkeme' ithamlarını yargıya hakaret olarak nitelendirdi.
YALAN...YALAN...YALAN...
Konuşması sırasında sık sık sinirlenen Atalay iddialara 7 kez "yalan" diye çıkıştı. Atalay, "Grup başkan vekillerinin söylediğinin yüzde 90'u yalan. Yalanlarla gensoru veriyorsunuz" dedi.

RAKILI CİĞERLİ BAYKAL-TÜRK GÖRÜŞMESİ
"Terörist başı ile pazarlık yapmadık, yapmayız. Bunu meclis çatısı altında kimseye yakıştırmayız" diyen Atalay şöyle devam etti:
"Ben Ahmet Türk'ün Sayın Baykal'la eski görüşmelerine ilişkin çok şeyler biliyorum. Gazetelere yansıdı. Biz öyle, sırf bir olay olmasın diye İçişleri Bakanı, Tarım Bakanı, siyasi parti genel başkanı ile görüşüyoruz. Sayın Baykal'ın Sayın Türk'le görüşmelerinin ne öyküleri var. Kendileri anlatıyor. rakılı ciğer yemeklerinde neler konuşmuşlar. Bunu Türk anlatıyor."
 

Etiketler :