Bakan Çubukçu son noktayı koydu

Bakan Çubukçu son noktayı koydu

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, öğrencilerin kıyafetleri hakkındaki iddialara son noktayı koydu.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, gelecek eğitim ve öğretim yılında öğrencilerin kıyafetlerini serbestçe seçecekleri bir yöntemi, şu anda tercih etmediklerini belirterek, ''Bu yöntemi benimseyecek olursak, önümüzdeki yılda bu yöndeki çalışmalarımızı sürdürürüz. Zamanı geldiğinde bunu açıklarız'' dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı söz alan MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan, ilköğretim okullarında ve liselerde serbest kıyafet uygulamasına geçişe ilişkin tartışmaları değerlendirdi.

Uygulamanın, sosyal, ekonomik ve pedagojik etkileri olacağını belirten Özkan, ilgili sektörde 3 milyar TL'lik stok bulunduğunu, 1 milyon kişinin çalıştığına dikkati çekti.

Sosyal sınıflarda gelir farklılığının olduğu bir ortamda, serbest kıyafet uygulamasının okullarda zengin-fakir ayrımını iyice ortaya çıkaracağını vurgulayan Özkan, ayrıca disiplin ve eğitim kalitesinin de bozulacağını öne sürdü.

Özkan, ayrıca, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumundan sorumlu olduğu Devlet Bakanlığı döneminde çocuklara ''Tek tip kıyafet'' giydirmeye çalıştığını iddia etti.

Çubukçu, Hükümet adına gündem dışı konuşmayı yanıtladı ve Bakanlığı tarafından okul üniformaları da dahil olmak üzere yeniden yapılanma çerçevesinde birçok alanda çalışma yürütüldüğünü bildirdi.

İlköğretim okullarında, okul yönetimlerinin seçtiği ve belirlediği tipte kıyafet uygulaması yapıldığını anımsatan Çubukçu, ''Fiili durum bu mu? Bu. 16 milyon öğrenciyi kapsayacak bir değişikliğin 1 günde ani bir kararla alınıp uygulanması mümkün olmayacağı gibi bu konuda çalışma yürütürken de tüm kurum ve kuruluşların, ilgili akademisyenlerin araştırma ekiplerinin, ilk kez öğrenci velilerinin ve öğrencilerin de taleplerini aldık'' diye konuştu.

-KIYAFET İÇİN ANKET YAPILDI-

Eğitimle ilgili alacakları her kararda eğitimin paydaşı kabul ettikleri kesimlerin taleplerini de dikkate almak istediklerini ifade eden Çubukçu, şöyle konuştu:

''Konuya ilişkin 1 ay süreyle yapılan ankete 2 milyona yakın öğrenci ve öğretmen katıldı. Bunları değerlendirdi. Elbette değerlendirmeyi birlikte yapacağımız kesimlerden biri de tekstil sektörü olabilir ama kıyafet uygulaması bir öğrencinin ne giyeceği, nasıl giyeceği, ne şekilde belirleneceği konusu sadece tekstil firmalarını ilgilendiren bir konu asla değildir. Türkiye'de şu an yürürlükte kılık kıyafet yönetmeliğine uygun olmayan bir durum vardır. Tekstil firmaları da uygun olmayan o fiili durumu sürdürmektedir. Biz, Bakanlık olarak fiili durumu mevzuata uygun hale getirme çalışmalarını yürütüyoruz. Ben, bu konuda herhangi bir açıklama yapmadım. Bakın öncelikle bunu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bir değerlendirme yapmadım. Bu konudaki nihai değerlendirmemi ve sonuçlarını kamuoyuyla çok yakında yapacağım bir basın toplantısıyla paylaşacağım. Şunu söylemek isterim ki; önümüzdeki eğitim ve öğretim yılında tamamen öğrencilerin kıyafetlerini serbestçe seçecekleri bir yöntemi tercih etmiyoruz. Bu yöntemi benimseyecek olursak önümüzdeki yıl da bu yöndeki çalışmalarımızı sürdürürüz. Zamanı geldiğinde bunu açıklarız.''

Özkan'ın, çocuk bakımevlerine yönelik iddiasını da değinen Çubukçu, ''Doğrusu açık bir iftira. Bırakın tek tip kıyafet uygulamasını, çocukların bireysel, psikolojik gelişmelerine büyük önem verdim. Bu çocukların artık yüzde 62'si üniversiteye yerleşiyor. Onlar, başarılı ve kendine güvenen bireyler olarak yetiştiriliyorlar. Buradaki çelişkiye dikkat çekmek istiyorum. Hem okullarda kıyafeti serbest bırakacağım hem de tek tip kıyafet uygulaması yapacağım. Bunun ispatlanması gerekiyor'' diye konuştu.

MHP Giresun Milletvekili Özkan ise ''Bu kadar özgürlükçü bir yaklaşım içerisinde böyle bir uygulama yapılmış ise bu daha vahim bir durumdur. Çıkalım gezelim. İhale usulüyle alınan tek tip kıyafetler çocuklara zorla giydirilmiştir'' dedi.

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu da Özkan'ın iddialarının, ''iftira'' olduğunu yineleyerek, ''Buradan size bir şans verildi konuyu ispatlamanız için ama siz bilgi ve belge sunamadınız. Biz tek tip kıyafeti bırakın, çocukların bireysel gelişimi için ikiz çocuklarına bile aynı kıyafetin giydirilmesini istemedik'' diye konuştu.

-EFES PİLSEN DÜNYA MARKASI...-

CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu da gündemdışı konuşmasında, spor kulüplerine şans oyunlarından elde edilen gelirden düşük miktarda pay ayrılmasını eleştirdi.

Tütün ve alkol piyasasında öngörülen düzenleme konusunda Aslanoğlu, Efes Pilsen Basketbol Takımının kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu anımsattı.

Efes Pilsen'in, ülkenin dünya çapında bir markası olduğunu vurgulayan Aslanoğlu, ''Bu takım, yıllarca çocuklara basketbol oynamayı öğretti. Şimdi buraya devam eden çocuklar ayyaş mı oldu? Hani sınırsız özgürlükten yanaydık'' sorusunu yöneltti.

Bursa AK Parti Milletvekili Mehmet Emin Tutan ise Bursaspor atkısıyla çıktığı kürsüde, Süper Lig tarihinde bir devrim yaşandığını söyledi. Tutan, ''Bursaspor şampiyon oldu. Fenerbahçeli ise son dakikadaki anons talihsizliğini yaşadı. Futbol böyle bir şey. Aynı anda hem sevinip hem de üzülebiliyorsunuz. Sanırım geçen bu bir haftada Fenerbahçelilerin üzüntüleri de hafiflemiştir'' diye konuştu.

Tutan, konuşmasının ardından Bursaspor atkısını, birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Meral Akşener'e hediye etti.

Etiketler :