Bakan Dinçer Sabıka Kaydına Karşı

Bakan Dinçer Sabıka Kaydına Karşı

Kayıtta hala Sabıka Kaydı isteyen fakiltelere, Bakan Dinçer resti çekti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın, üniversitelere kayıtta sabıka kaydı ya da ikametgah ilmühaberi gibi belgeler istenmeyeceğine dair bir genelge yayımladığını anımsatarak, ''Bütün bunlara rağmen çok açıkça şunu söylemek istiyorum, hala nüfus cüzdan sureti, ikamet ilmühaberi ve sabıka kaydı isteyen varsa oraya teftiş göndereceğimizden herkes emin olsun'' dedi.

Dinçer, ulusal meslek standartları ile iş güvenliği ve sağlığı alanındaki yeni düzenlemeler hakkında bilgi vermek üzere Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nda yaptığı basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Bürokratik engellerin azaltılacağına ilişkin bir yönetmelik hazırlanmıştı. Bugün gazetelere yansıdı, üniversite öğrencilerinin yurt kayıtlarında istenen sabıka kayıtlarına ilişkin kuyruklar oluşmuş. Uygulamada bir aksama mı var?'' sorusu üzerine Dinçer, ''Üniversite kayıtları ile alakalı bazı sorunlar çıkabileceğini ben de tahmin ettim. Çünkü yerleştirmeler belli olduktan sonra üniversitelerin internet sitelerine girdim. Hepsinde nüfus cüzdanı fotokopisi ve ikametgah ilmühaberi isteniyordu, hatta öğrencilere broşürler göndermişlerdi'' diye konuştu.

Bu konuyu geçen hafta YÖK Başkanı Özcan ile görüştüğünü ifade eden Dinçer, şunları söyledi:

''YÖK Başkanı artık sabıka kaydı, ikametgah ilmühaberi gibi belgeler istenmeyeceğine dair ilgili yönetmeliğe atıfta bulunarak bir genelge yayımladı. Üniversiteler önceden istenecek belgeleri hazırlayıp yazılı dokümana dönüştürdükleri için zannediyorum bunları düzeltecek fırsat bulamadılar. Ama bildiğim kadarıyla öğrenciler nüfus cüzdanı sureti ve ikametgah ilmühaberi ve sabıka kaydı götürmeseler de üniversiteler kayıtlarını yapıyor. Burada sorun, bizim yaptığımız bu çalışmaya uyum sağlayacak şekilde üniversitelerin kendi dokümanlarını düzenleyecek fırsatı bulamayışlarından kaynaklandı zannediyorum. Bütün bunlara rağmen çok açıkça şunu söylemek istiyorum, hala nüfus cüzdan sureti, ikamet ilmühaberi ve sabıka kaydı isteyen varsa oraya teftiş göndereceğimizden herkes emin olsun. Bunu uygulayacağız. YURTKUR Genel Müdürü eğer böyle bir şey yapmışsa, ben onu inceleteceğim zaten.''

-TUZLA TERSANELERİ VE KOT TAŞLAMA İŞÇİLERİ-

Dinçer, ''İş güvenliği ve sağlığından söz ettiniz. Tuzla Tersaneleri ve kot taşlama işinde çalışan işçiler için acil yapılabilecek bir şeyler yok mu?'' sorusuna da ''Özellikle, Tuzla gibi yerlerde şöyle bir uygulama yapılması gerektiği kanaatindeyim, işi devreden üst işverenler, alt taşeronların iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili alacağı tedbirlerden sorumlu olmalıdır ve böylece belirli bir yerde alt taşeron olarak çalışan bir firmanın değil aynı zamanda ona iş verenin de iş sağlığı ve güvenliği noktasında mükellef olduğunu belirleriz'' yanıtını verdi.

Dinçer, tüm bunların toplumsal öğrenmeyle ilgili olduğunu düşündüğünü belirterek, ''Bu konuda uzunca eğitimler ile rehberlikler ve danışmanlıklar yapmalıyız ama her şeye rağmen tedbir almayan ve bu alanda soruna sebep olanlara da cezasını en ağır şekilde vermeliyiz'' dedi.

Etiketler :