Bakan Dinçer'den Kürtçe ders açılımı

Bakan Dinçer'den Kürtçe ders açılımı

Milli Eğitim Bakanı Dinçer, Kürtçe'nin seçmeli dersler arasına girmesi ile ilgili konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Dinçer, "Kürtçe'nin seçmeli dersler arasına konulması hükümet politikası ve anayasayla ilgili bir şey. Ama benim şahsi kanaatim Kürtçe seçmeli olmalı" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Kürtçe'nin seçmeli ders olabileceğini, bunun kişisel fikri olduğunu söyledi. TRT'de konuşan Dinçer, 4+4+4 teklifiyle ilgili soruları yanıtladı.

DÖRT YILLIK EĞİTİM YETMİYOR

- Birinci 4 yıl bugünkü ilkokul olacak. İkinci 4 yıl ise şöyle tasarlanıyor: Birinci seçenek, bağımsız bir okul olarak kurulması. İkinci seçenek bugün olduğu gibi ilk kademenin devamı olarak kurulabilmesi. Üçüncü seçenek ise lisenin öncesi gibi düşünülüp liseyle birlikte kurulması. Bu son seçenekte yani lisenin öncesi gibi düşünülen yapıda, imam hatiplerin orta kısmını açmış oluyoruz. Böyle bir okulu tercih eden çocuk, aslında başlangıçta imam hatip okulu programını öngören dersleri seçmiş kabul edilecek. İkinci dönemde imam hatip okulunu seçen çocuklar dini ağırlıklı dersleri tercih edip imam hatip okulu programlarını takip edecekler.

- Buna neden ihtiyaç duyulduğu da tartışılabilir. Türkiye'de özellikle son yıllarda sadece lise eğitimi alan imam hatip okulu çocuklarının dini bilgileri yetersiz kalmaya başladı. İmam olan insanların doğru dürüst Kuran okuyamadığından bile şikayet ediliyor. 4 yıllık eğitim bir ülkede imam yetiştirmeye yetmiyor.

HÜKÜMET POLİTİKASIYLA İLGİLİ

- Seçmeli Kürtçe dersi konması hükümet politikasıyla ve anayasayla alakalı bir şeydir. Ama benim şahsi fikrim, böyle bir sistem kurup bu sisteme İngilizce, Fransızca, Almanca, Arapça gibi dersler koyarken, kendi ülkenizin insanı olan Kürtlerin, Kürtçe dersi gibi bir talebi varsa bunu neden vermeyesiniz? Bu yapı içerisinde bunların öğretilmesine bir mani olmamalı.

-Yapılan düzenleme buna fırsat veren bir düzenleme. Siz Türkiye'de eğitimi esnek ve demokratik hale getiriyorsanız onun dışındaki tüm tartışma uygulamaya dönüktür. Ana boyutlar tartışılırken bunu tartışmanın anlamı yok. Benim şahsi kanaatim Kürtçe seçmeli dil olabilir.

ÇOCUKLAR DİNİNİ OKULDA ÖĞRENEBİLMELİ

- Ben şu anki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerini zorunlu din dersi gibi tanımlamıyorum. Bu ders şu anda genel bilgilerin verildiği, sosyal sorumlulukların verildiği bir ders gibi. Bence din dersi verilebilmeli, Müslüman bir çocuk da Hıristiyan bir çocuk da dinini okulunda öğrenebilmeli. Böyle bir karar almış değiliz ama örneğin seçmeli dersler arasında İslami Akımlar Tarihi ya da Mezhepler Tarihi dersi koysak, Alevi çocuklar da Aleviliği orada öğrense ne olur?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.