Bakan Günay, Milas'taki arkeolojik eserleri tanıttı

Bakan Günay, Milas'taki arkeolojik eserleri tanıttı

Bakan Günay, Milas'taki Zeus Tapınağı ve Menandros Anıtı'na ait arkeolojik eserleri tanıttı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milas'taki Zeus Tapınağı ve Menandros Anıtı'na ait arkeolojik eserleri basın mensuplarına tanıttı. Önce lahitin bulunduğu kazı alanında incelemeler yapan Günay, daha sonra Milas Müzesi'nde konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Günay, kazı çalışmalarının sonunda çok önemli bir arkeolojik esere ulaşılacağını tahmin ettiklerini söyleyerek, şöyle konuştu: "Gerçekten şu anda bildiklerimizin ötesinde geniş bir anıtsal yapıyla ve çevresindeki başka yapılarla da karşılaşacağımızı umuyoruz. Tabi bu lahitten ve onun çevresinden alıp götürülmüş ne var; onları da titizlikle araştırmaya başladık. Ve birkaç yıl önce Denizli Müzesi'ne alınmış olan bazı eserlerin bu lahitten çıkarılmış olduğu konusunda, bilimsel bir rapor sonucunda karara vardık."

Bulunan eserlerin lahitin içindeki yan teraslardan çalınmış olduğunu belirten Günay, bunların içinde bulunan son derece değerli heykelcikleri, ziynet eşyalarını, gerdanlıkları basın mensuplarına gösterdi. Ayrıca İngiltere'de bulunan ve buluntuların bir parçası olduğu düşünülen bir gerdanlık ile ilgili çalışmaların da sürdüğünü belirtti. Bütün dünyada bu kıymetli buluntuların parçalarını bulmak amacıyla çalışıldığını sözlerine ekledi. Günay, lahitin çevresi için bugüne kadar 3 milyon 600 bin lira kamulaştırma bedeli çıkarıldığını da vurguladı. Günay, bu alanı ne kadar önemsediğini şöyle anlattı: "Burayı çok önemsiyorum. Gerçekten arkeoloji tarihinin çok özel keşiflerinden birisiyle yüz yüze olduğumuzu düşünüyorum. Bunu gerçekten de temenni ederdim ki, şimdiki buluntular, elimizdeki bu malzemeler, bu malzemelerin müzeye intikali gösteriyor ki, bu işi defineciler bunlara bilimsel ve ekonomik destek veren şebeke ile birlikte bizden önce, 2006-2007 tarihlerinde bulmuşlar. Ama biz de lahitin yüzündeki emsalsiz kabartmalara dokunulmadan, onlar tahrip edilmeden ve başka bazı buluntuları da bulma şansımızın olduğu zamanda bunlara ulaştık."

Sadece Milas, Muğla ve Türkiye ölçeğinde değil, dünya ölçeğinde bir teşhir alanına, açık ve kapalı arkeolojik müze alanına kavuşacaklarını ümit ettiğini belirten Günay, bilimsel çalışmaların titizlikle sürdürüleceğinin de altını çizdi.

Geçtiğimiz yıl kaçak kazı yapıldığı ihbarıyla düzenlenen operasyonda, 2 bin 400 yıl öncesine ait mezar odası, 2,75 metre uzunluğunda, 2,15 metre eninde ve 1,85 metre boyunda lahit ve duvar süslemelerine ulaşılmış, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan heyet, TKİ yetkilileri ile yapılan inceleme sonucunda, eserlerin bulunduğu alanda kamulaştırılma işlemi yapılması, ardından eserlerin bulunduğu alanın müze haline getirilmesi, müzenin 2011 yılında tamamlanması için çalışmalara hız verilmesi, arkeolojik alan içindeki kazılara ara verilmeden devam edilmesi, müzede, 2 bin 400 yıllık mezar odası, lahit ve yapılacak olan kazılarda ortaya çıkartılan eserlerin sergilenmesi, bölgedeki arkeolojik alanın düzenlenmesi kapsamında yapılacak olan kamulaştırma çalışmalarında 'Kentsel Dönüşüm Projesi' uygulanması, bölgenin aykırı uygulamalar ve gecekondulardan temizlenmesine karar vermişti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :