Bakan Günay'dan tarihi ziyaret

Bakan Günay'dan tarihi ziyaret

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: “2011 Yılı Sanat Açısından Dolu Bir Yıl Olacak”

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, şair ve ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun Kadıköy Kalamış'ta bulunan evini, Eyüboğlu’nun torunu Rahmi Eyüboğlu ile birlikte gezdi.

Büyük ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Yazar Rıfat Ilgaz’ın doğumlarının 100. yılı olduğunu anımsatan Günay, bu yıl birçok çalışma yapacaklarını vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yaptığı açıklamada; ''Bedri Rahmi Eyüboğlu, bizim sanat ve şiir dünyamızın önemli isimlerinden, renkli isimlerinden biri. Başlangıç oldu zaten. New York'ta bir sergiyle başladı ailesi. Geçen yıl Kıbrıs'a gittiğimde çok ilginç bir olaya şahitlik yaptım. 1958 Brüksel Expo'da 100 metreye aşkın bir Eyüboğlu mozaik çalışması sergilendikten sonra İstanbul'a gelmiş ama İstanbul'a geldiğinde hemen 27 Mayıs darbesi olmuş. Darbeden sonra Gülhane Parkı'nın avlusunda bir köşede bir depoda kalmış. Sonra birileri havuz ya da bir oto tamirhanesinde gibi, akla gelmez bir yerde bu parçaların bazılarının olduğundan söz etmişler. Bir kısmı bulunmuş. Geri kalanlar Kıbrıs'ta bir etkinliğe gönderilmiş. Sonra Kıbrıs'ta çeşitli askeri müdahaleler sonucunda askeri gazinoda masa üzeri, banyo duvarı şeklinde tarumar olmuş'' dedi.

Kıbrıs'ta bu parçaların yer aldığı bir sergi yapıldığını, bunu görünce çok duygulandığını anlatan Günay, serginin mutlaka İstanbul ve Ankara'ya getirilmesi gerektiğini de ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti: ''Askeri müdahalelerin sadece insana değil, ayrıca sanat hayatına ne kadar büyük zararlar verdiğinin bir simgesi olarak gösterilmesi gerektiğini düşünmüştüm. Ancak Bedri Rahmi yılı ile de denk düştü. O sergiyi de getireceğiz. Mozaiklerin Kıbrıs'ta siperde kullanıldığı söyleniyor. Mutlaka ziyan olanları da var. Ne kadarı varsa elimizde bir döneme tanıklık etmek açısından sergiyi getireceğiz. 1958'de yapılmış. Çok değerli bir çalışma. Bakanlık olarak hoş bir kitap yapacağız. Onun anısına bir kitap. Sempozyumlar, sergiler yapmaya çalışacağız. Anadolu'nun dört bir yanında çalışmalar yapacağız.''
Ertuğrul Günay ayrıca Eyüboğlu'nun çok bilinen bir insan olduğunu ve vefatının üzerinden yıllar geçmesine rağmen hala çok bilinen bir ressam ve şair olduğunu da vurguladı.
Güzel etkinler yapacaklarını umut ettiklerini belirten Kültür ve Turizm Bakanı, ''2011 yılı sanat açısından dolu bir yıl olacak. Bu ev, gerçekten müze gibi. Bugün işim olmasa akşama kadar bu evden çıkmam. Teker teker kitaplara bakmak, depodaki resimlere bakmak isterim. O kadar insanı çeken bir yer. Bir de Turgut Cansever'in imzası var. Şimdiden müze olmuş. Bunu formal hale getirmek için yerel yönetimler, aileyle birlikte hep beraber düşüneceğiz. Burayı önümüzdeki yıllarda sanatseverlerin ziyaretine açmaya çalışacağız'' dedi.

Eyüboğlu'nun torunu Rahmi Eyüboğlu da serginin açılmasını çok arzu ettiklerini belirterek, verdiği destekten dolayı Bakan Günay'a teşekkür ettiğini söyledi.

  

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :