Bakan Varank, Avrupa Kızlar Bilgisayar Olimpiyatı konuşması.

Bakan Varank, Avrupa Kızlar Bilgisayar Olimpiyatı konuşması.

"Bilim ve teknolojiye yatırım yapmaya devam edeceğiz. Biz bu alanlara yatırım yaptıkça genç arkadaşlarımız da bizi gururlandırmaya devam edecek"- "Bilim ve teknoloji, geleceği şekillendiren alanlar...

ANKARA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Antalya'da düzenlenen Avrupa Kızlar Bilgisayar Olimpiyatı'nı değerlendirerek, "Bilim ve teknolojiye yatırım yapmaya devam edeceğiz. Biz bu alanlara yatırım yaptıkça genç arkadaşlarımız da bizi gururlandırmaya devam edecek." ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Avrupa Kızlar Bilgisayar Olimpiyatı, kız öğrencilerin bilgisayar dalına olan ilgilerini artırmak amacıyla 2021 yılında düzenlenmeye başlandı.

İlki geçen sene İsviçre'de çevrim içi yapılan olimpiyata 43 ülkeden 157 öğrenci katıldı ve Türk milli takımı bir bronz madalya kazandı.

Bu yıl ilk kez yüz yüze formatta Türkiye'de düzenlenen Avrupa Kızlar Bilgisayar Olimpiyatı, TÜBİTAK ev sahipliğinde Antalya'da gerçekleştirildi. Olimpiyatlarda, Japonya'dan ABD'ye kadar 45 ülkeden 164 kız öğrenci madalya için mücadele etti.

Olimpiyat, katılımcıların zorlu algoritmik problemleri çözmeye çalıştığı 2 yarışma gününden oluştu. Her katılımcı ülke, ortaokul ya da lise öğrenimi gören en fazla 4 kız öğrenciden oluşan gruplarla olimpiyata katıldı.

- Türkiye bir altın, bir bronz madalya kazandı

Bu sene olimpiyata katılan Türk milli takımı, 8 öğrenciden oluştu. Duru Özer, puan sıralamasında birinci olarak altın madalya kazandı. Bergüzar Yürüm de bronz madalyanın sahibi oldu.

Bakan Varank da Avrupa Kızlar Bilgisayar Olimpiyatları'nı fiziki olarak ilk gerçekleştiren ülkenin Türkiye olduğunu bildirerek, şunları kaydetti:

"Böyle güzel ve özellikle de kızlara dönük bir organizasyona ev sahipliği yapmış olmaktan çok memnuniyet duyduk. Bilim olimpiyatlarının organizasyonu ve sorumluluğu TÜBİTAK'ta. Türkiye'nin her tarafından başarılı öğrencilerimizi farklı kategorilerdeki olimpiyatlara hazırlıyoruz. Daha sonra bu genç arkadaşlarımız ülkelerini temsil ediyorlar. İşte burada da Duru arkadaşımız yarıştı ve en yüksek puanı alarak resmi katılımcılar içinde birinci oldu. Hem böyle güzel bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan hem de altın madalya almaktan gerçekten çok mutluyuz."

- "Özellikle kızlar bu alanda çalışmalı"

Varank, bilim ve teknolojinin geleceği şekillendiren alanlar olduğuna işaret ederek, "Bu alanlarda bütün genç kardeşlerimizin çalışmasını, başarılı olmasını istiyoruz ama özellikle kızların bu alanlara daha fazla ihtimam göstermesi, bu alanlarda daha çok çalışması için de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak planladığımız farklı program ve projelerimiz var." değerlendirmesinde bulundu.

Bu alanlara yatırım yapmaya devam edeceklerini bildiren Varank, "Biz bu alanlara yatırım yaptıkça genç arkadaşlarımız da bizi gururlandırmaya devam edecek. Biz çok mutluyuz, inşallah seneye daha fazla madalya alırız. Böyle güzel bir organizasyona Türkiye ev sahipliği yaptı, çalışmalarımız son sürat devam edecek." ifadelerini kullandı.

- Matematik olimpiyatlarına davet

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da olimpiyata ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, "Bu olimpiyatların ikincisi olmasına rağmen burada 45 ülkeden 164 kız öğrenciyi toplamayı başardık." dedi.

Olimpiyatta en yüksek puanla altın madalyanın sahibi olan Duru Özer, matematiğe ve bilgisayara ortaokuldan beri ilgi duyduğunu ifade ederek, "Özellikle lisenin başından beri bu ilgimi daha çok yoğunlaştırmaya başladım. Tüm ülkelerden çok iyi insanlar yarıştı. Gelecekte bilgisayar mühendisi olmayı düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Bronz madalya alan Bergüzar Yürüm de kariyer planında bilgisayar, mühendislik olabilir, temel bilimler alanlarının olduğunu bildirdi.

Olimpiyatta Türkiye'nin dışında Ukrayna (3), Gürcistan, Slovakya, Fransa, Singapur, Estonya, ABD ve Polonya'dan katılan öğrenciler toplamda 10 altın madalya elde etti. Farklı ülkelerden 33 gümüş ve 32 bronz madalya sahiplerini buldu.

Törenin sonunda bayrak devir teslimi yapıldı. Bakan Varank, olimpiyat bayrağını altın madalyalı Duru Özer’in teslim etmesini istedi. Özer, 2023'te olimpiyatlara ev sahipliği yapacak İsveç'in temsilcisi Anna Molina'ya bayrağı teslim etti.

Bakan Varank da "Kızlar Bilgisayar Olimpiyatları yeni başlayan bir kategori. İkinci yılında ev sahipliği yaptık. Öğrencilerimizin de bu yarışmanın ikinci senesinde bir altın bir de bronz madalya almış olması bizi çok memnun etti. Bu kategoride ilk defa altın madalya alıyoruz. Biz herkesi tekrar Antalya'ya, Türkiye'ye bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.