Bakan Varank, OECD Dijital Ekonomi Bakanlar Toplantısına katıldı

Bakan Varank, OECD Dijital Ekonomi Bakanlar Toplantısına katıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank:- "Biz, dünyada teknoloji politikaları belirlenirken Türkiye'nin sözünün daha çok dinlenmesini istiyoruz"- "Verilerin korunmasını, global şirketler başta olmak üzere bazıları verilerin dolaşımı açısından bir...

BÜYÜK KANARYA ADASI (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dünyada teknoloji politikalarının belirlenmesinde Türkiye'nin sözünün daha çok dinlenmesini istediklerini kaydetti.

Bakan Varank, Türkiye'nin kurucu üyesi olduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) İspanya'nın Büyük Kanarya Adası'nda düzenlediği Dijital Ekonomi Bakanlar Toplantısı'na katıldı.

Kapsayıcı, güvenli ve sürdürülebilir dijitalleşme yoluyla ekonomik büyüme için strateji arayışlarının ele alındığı toplantıda konuşma yapan ve ikili görüşmelerde bulunan Bakan Varank, temaslarını AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye'nin OECD'nin tüm süreçlerine katkı verdiğini aktaran Varank, "dünyada etki oluşturan en önemli faktörlerden biri" olarak tanımladığı dijital ekonomi konusunda da Türkiye'nin katkı sağlamaya devam edeceğini vurguladı.

Varank, dijital ekonomide hakların refahının sağlanabileceği, daha yaşanabilir bir ortamının oluşturulması için ülkelerin hangi tedbirleri almaları ve hangi politikaların öne çıkarılması konularının toplantılarda ele alındığını aktararak, ayrıca verinin transferi, yapay zekanın insani temellerle kullanılması anlamında neler yapılabileceği konularının da görüşüldüğünü belirtti.

Varank, "OECD önemli bir platform. Özellikle ekonomik anlamda üye ülkelerin geleceğe dönük belirleyeceği stratejilerde, önemli çalışmalar yapıyor. Biz, dünyada teknoloji politikaları belirlenirken Türkiye'nin sözünün daha çok dinlenmesini istiyoruz. Bu tip uluslararası toplantılar da bunun için çok faydalı oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Dijitalleşmenin büyük fırsatlar getirmesinin yanı sıra kişisel verilerin oldukça kolay kullanılması ve siber güvenlikle ilgili büyük riskleri de beraberinde getirdiğinin altını çizen Varank, Türkiye'nin bu konularla ilgili tutumunun en iyi şekilde Bakanlar Bildirgesi'ne yansıdığını söyledi.

OECD'nin Bakanlar Toplantısı'nın bildirisinde gelecek dönemde ülkelerin uygulaması gereken politikalarla ilgili referansların belirlendiğini dile getiren Bakan Varank, "Eğer ülkeler bu referans noktalarını dikkate alırlarsa, aslında tüm insanlığın yararına bir eko sistemi beraberce oluşturabileceğimize inanıyoruz." diye konuştu.

- OECD'nin 14. Yerel Kalkınma toplantısının Türkiye'de düzenlenmesi teklif edildi

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann ile yaptığı ikili görüşmeyle ilgili de bilgi veren Bakan Varank, yakın dönemde Türkiye'de açılan OECD ofisinin daha kullanılır ve görünür olması hususunda görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.

Varank ayrıca, OECD'nin 14. Yerel Kalkınma Toplantısı'nın gelecek dönem Türkiye'de düzenlenmesi için Cormann'a teklif götürdüğünü ve Türkiye olarak OECD'nin gelecekte farklı konularda yapacağı bakanlar toplantılarına da ev sahipliği yapmak istediklerini söyledi.

Türkiye'nin yakın zamanda Yapay Zeka Küresel Ortaklığı'na (GPAI) üye olduğunu hatırlatan Varank, bu sayede yapay zeka konusunda da üye ülkelerle çalışmaya devam edeceklerini ve Türkiye olarak yapay zeka alanındaki standartların belirlenmesine ve doğru kullanımına da katılacaklarını vurguladı.

- Kişisel verilerin korunması

Verilerin serbest dolaşımı ve bunun ekonomiye dönüşmesi konusunda dünyada farklı tartışmaların olduğunu kaydeden Bakan Varank, sözlerine şöyle devam etti:

"Verilerin korunmasını, global şirketler başta olmak üzere bazıları verilerin dolaşımı açısından bir engel olarak görüyor. Bizim iddiamız, kişisel verilerin korunmasıyla birlikte aslında verilerin dünyada dolaşımının da daha kolay olacağıdır. İnsanları ikna etmediğiniz, güven vermediğiniz müddetçe insanlar verileriyle ilgili herhangi bir işlem yapılmasını, bunun ekonomiye dönüşmesini istemiyorlar."

Bakan Varank, verinin serbest dolaşımında güvenin esas alınması gerektiğini ve bu pozisyonlarının Bakanlar Bildirgesi'nde de desteklendiğini ifade ederek, "Özellikle ülkelerin bu alanda güveni tesis edici tedbirleri almaları gerektiğine inanıyoruz. Bugün ortaya koyduğumuz prensipler aslında dünya için yeni ufuklar açmış olacak. Dijital ekonomide işlerin çok daha sağlıklı yürüdüğünü görmüş olacağız." dedi.

Bakan Varank, Meta Başkan Yardımcısı Markus Reinisch, ABD Siber Uzay ve Dijital Politika Konularında Özel Yetkili Büyükelçi Nathaniel Fick ve Avrupa Birliği İletişim Ağları, İçerik ve Teknoloji Genel Müdürü Robert Viola ile yaptığı ikili görüşmelerin de yapıcı ve Türkiye'ye katma değeri olacağını ifade etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.