Bakan Yıldırım Ankara metrosunu anlattı

Bakan Yıldırım Ankara metrosunu anlattı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara metrolarına kaynak konusunda teşkilat kanununda değişiklik gerektiğine dikkat çekerek, Ankara metrolarına bakanlığın destek vereceğini söyledi.

İran İslam Cumhuriyeti İletişim ve Bilişim Bakanı Muhammed Süleymani, beraberindeki heyetle Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ı makamında ziyaret etti. Ziayerette, 'Ankara metrolarına kaynak konusunda bakanlığın destek vereceği yönünde' soruların hatırlatılması üzerine Bakan Yıldırım, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 4 metro çalışması yapıldığını belirterek, "Ankara'da bir kısım metro çalışması bitmek üzere. Belediyelerin büyük projeleri bitirmeleri mümkün olmuyor. Büyük kaynak gerekiyor. Bu konuyla
ilgili Ulaştırma Bakanlığı'nın yapması gündeme geldi. Ulaştırma Bakanlığı raylı sistem yapacaksa, teşkilat kanununda değişiklik gerekiyor. Şüphesiz metro raylı sistem, büyükşehirlerin trafiğini rahatlatacak. Bu projelere destek vereceğiz" dedi.

Bakan Yıldırım, ''27 Ocak 2009'da Ankara'nın merkezindeki 25 baz istasyonu üzerinden yapılan tüm telefon görüşmelerinin dinlenildiğine'' ilişkin haberlere yönelik bir soru üzerine, ''Soruşturma kapsamında bu dokümanlar istenmiş. Yargıya intikal etmiş konu hakkında yorum yapmanın bir anlamı yok. Yargı kararına görevliler uymak zorunda, katılmayabilirler, ama uymak zorundalar. Eğer kanunlarda bir eksiklik varsa o da yasamanın, yani bizim işimiz'' dedi.

Yıldırım, ziyaret sonrası düzenlenen basın toplantısındaki konuşmasında ise, dost ve kardeş ülke İran'dan gelen heyeti ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu dile getirerek, İran ile iletişim alanında zor dönemlerde gerçekleştirdikleri ziyaretlerin, bu alanlarda işbirliğini geliştirdiğini kaydetti. Türkiye'nin son 5 yılda bilgi teknolojileri alanında önemli bir aşama kaydettiğini belirten Yıldırım, geniş bant internet gelişiminde Türkiye'nin dünyada 13., Avrupa'da 5. sıraya yükseldiğini anlattı.

Hükümetleri döneminde İran'a yaptıkları ziyaretlerde, pek çok konuda bilgi alışverişinde bulunduğunu belirten Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:
''Tüm bu temaslarımız çerçevesinde, Türkiye'nin Doğu ile Batı arasında köprü olması gibi İran'ın da Orta Doğu ve Uzak Doğu arasında köprü konumunda olması, aralarında derin tarihi ve kültürel bağlar olan ülkelerimiz arasındaki haberleşme bağlantılarının önemini artırmaktadır."
İran İletişim ve Bilişim Bakanı Süleymani de, İran'ın ''WIMAX'' sisteminin kullanım iznini özel sektöre verdiğini, bunun için her ilde yatırımlar yapıldığını belirterek, iki ülkenin iletişim alanında AR-GE çalışmaları yürütebileceklerine de dikkat çekti. Süleymani, ''Buna küçük işletmeler de yatırım yapabilir. Yatırım yapmak isteyenler öneride bulunabilir. Bizler, bu işbirliklerinin yapılmasını destekliyoruz. İran iletişim sektörü neredeyse tümüyle özel sektöre devredildi. İran Telekomünikasyon Şirketi
tamamıyla özel sektöre devredilecek. Şirketin yüzde 30 hissesi özelleştirilmişti. Operatörün 70 milyon sabit ve mobil abonesi var. Data ve ADSL sistemlerini geliştirme yetkisi var. Türk şirketleri yatırıma davet ediyoruz" diye konuştu. Konuşmaların ardından iki bakan, mutabakat zaptını imzaladı.

Etiketler :