Bakan Yıldız : "Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarına Zam Yapacak Veri Oluşmadı"

Bakan Yıldız : "Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarına Zam Yapacak Veri Oluşmadı"

Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek İstanbul'da ' enerji sektörünün geleceği ve elektrik üretim tesislerinin özelleştirilmesi' başlıklı toplantıya katıldı.

Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerin elektrik ve doğalgazda zammı gündeme getirip getirmeyeceğini soran bir gazeteciye Enerji Bakanı Yıldız, " Şu anki verilerimizle, Mısır'daki ve bölgedeki gelişmelerle beraber elimizde elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapacak veri oluşmadı." karşılığını verdi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Citigroup ve Oyak Yatırım'ın ortaklaşa düzenlediği enerji sektörünün geleceği ve elektrik üretim tesislerinin özelleştirmeleri ile ilgili toplantıya Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek İstanbul'da ' enerji sektörünün geleceği ve elektrik üretim tesislerinin özelleştirilmesi' başlıklı toplantıya katıldı. Toplantıda konuşan Enerji Bakanı Yıldız, Türkiye'nin son iki yılda enerji yatırımlarının sırf üretim tarafına 8 milyar lira dolayında yatırım yapıldığını söyledi.

ELEKTRİK VE DOĞALGAZ FİYATLARI
 
Taner Yıldız gazetecilerin akaryakıt fiyatlarına ilişkin sorusu üzerine de şu açıklamayı yaptı: "Dün, 'Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına bölgemizdeki gelişmelerle birlikte zam yapılacak mı?' şeklinde bir soru soruldu. Ben şu anki verilerimizle, Mısır'daki ve bölgedeki gelişmelerle beraber elimizde elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapacak veri oluşmadı dedim. Akaryakıt fiyatları ile bunlar ayrı şeyler. O yüzden ben yine aynı cevabı veriyorum. Elektrik ve doğalgaza zam gelecek mi diye soruluyor, bizim şu anki elimizdeki verilerle bunlara zam yapılmasını gerektirecek bir konu olmadığını söyledim. Bu toz dumanın biraz inmesi lazım. Bunun ne kadar sürdürülebilir bir fiyat olduğu konusuyla alakalı şimdiden birşey söylemenin erken olduğunu söyledim. Bir hafta 10 günlük fiyat dalgalanmalarının kalıcı bir fiyat algılamasına yol açmaması gerektiğini söyledim, yine aynı cevabı veriyorum."

ŞİMŞEK'İN AÇIKLAMALARI

Aynı toplantıda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, elektrik üretim, termik ve hidroelektrik santrallerinin özelleştirme sürecinin henüz başında olduklarını söyledi. Özelleştirme ile Türkiye'de elektrik üretiminde ve dağıtımında rekabetçi piyasa yapısına ulaşmayı amaçladıklarını söyleyen Şimşek, 2001 yılından bu yana gerçekleştirdikleri düzenlemeler ve değişikliklerle hem üretimde hem dağıtımda verimli bir yapıya geçmeyi, kamunun piyasa aktörü olarak rolünü azaltmayı,piyasayı daha çok düzenleyici ve denetleyici bir yapıya kavuşturmayı hedeflediklerini söyledi.Türkiye'de şu anda elektrik tüketiminde yıllık yüzde 7'lik artışın sözkonusu olduğunun vurgulayan Şimşek, bu ihtiyacın yıllık 3-4 bin megavat civarında ekstra kurulu kapasiteyi gerektirdiğini, bunun hemen hemen tamamınıözel sektör eliyle yapmak istediklerini vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :