Bakanlar Kurulu'ndan Soma açıklaması

Bakanlar Kurulu'ndan Soma açıklaması

Başbakan Erdoğan başkanlığında Başbakanlık merkez binada gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi

Bakanlar Kurulu'nun sona ermesinin ardından ise Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç açıklama yaptı.

Bülent Arınç, yaklaşık 4 saat boyunca Soma olayı ele alındığını anlattı. Arınç, Enerji Tabii Kaynaklar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıkları bünyesinde maden kazası ile ilgili detaylı değerlendirmeler yaptıklarını söyledi.

Bakanlar Kurulu'ndan Soma açıklaması İZLE

TOKAT OLAYI SORULDU

Gazetecilerin Soma'da Başbakan'ın bir vatandaşa vurduğu ile ilgili iddiaları gündeme getirmesi üzerine konuşan Arınç, "Benim oradan gördüğüm kadarıyla başbakanımız kimseye yumruk atmadı. O kişi de 4. defa ifadesini değiştirmiş durumda. Kendisiyle kim konuştuysa ona göre ifade verilmiş. Yazılı ve görsel medya bu olayda çok önemli bir sınav verdi. Başbakan Erdoğan, neden birine yumruk atsın, orada çocukları aileleri kucakladı" dedi.

İşte Arınç'ın konuşmasından önemli satır başları;

Toplantının ana gündemi Soma'da yaşadığımız faciadır. Yasaların uygulanması konusunda ihmaller varsa bunun tespiti önemli. TBMM'deki görüşmelerde Meclis Araştırma Komisyonu'nun kurulması kabul edilmiştir. Adli soruşturma başlamış, bazı kişiler tutuklanmıştır. Asli soruşturmanın yanı sıra idari soruşturma da başlatılmıştır.

Madenlerle ilgili 2010 yılında sektörü ilgilendiren bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuş, raporu verilmişti.

ÖLEN İŞÇİLER SİVİL ŞEHİT SAYILACAK MI?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız konuyla ilgili taslağa bizimle paylaştı ama verilmiş bir karar yok.

SGK kanunda, iş kazaları sonucunda vefat edenlerle ilgili özel hükümler var. Burada prim ödeme gün sayısının önemi yok. O gün bile işe başlasa, ölüm geliri bağlanmaktadır. Kanundaki tabir ölüm aylığıdır. İş adamlarının sosyal amaçlı talepleri var. Ev ve konut gibi. Genel sağlık sigortası ve SGK'ye göre çalışma yapıyoruz. Kanunen şehit sayılmalarından dolayı belki, burada vefat etmiş olanar için uygulamış olabilir miyiz?

Bugün için bir karara varmadık. Hak sahiplerini memnun edecek bir düzenlemeyi yakın zamanda açıklayacağız.

YAŞAM ODASI ZORUNLU OLACAK MI?

Tehlikeli sayılan iş kolu. Buna yönelik tedbirlerin de ağır olması lazım. Enerji Bakanımız madenlerle ilgili yeni bir taslak sundu. Önemli olan, iş kazalarını minimize edecek tedbirler ve denetimler. Yüksek tedbirleri uygulayan ülkeler, ABD gibi.

MADENLER KAPATILACAK MI?

Madenlerin kapatılması konusunu gerçekçi bulmuyoruz. Çok samimi kaanitimi söylüyorum. Ekonomik açıdan sürdürülmesi gereken bir iştir. Bu sektör tek başına sektör değil. Soma'da nakliyatçıların 3 bin kamyonu var. Madenlerimizi bulmalıyız, çıkarmalıyız. Bizim bunlar çalışıyor iken tüm tedbirleri almalıyız. Her sektörün kendi içerisinde riski var, madende ağır risk var.

"BAŞBAKAN VATANDAŞA VURDU" İDDİASI

Soru-cevap kısmında gazeteciler Bülent Arınç'a Soma'da bir marketin önünde yaşanan ve medyada geniş olarak yer alan 'tokat olayı'nı sordu. Arınç, Başbakan'ın bir vatandaşa tokat attığı iddiasıyla ilgili şunları söyledi;

"Dürüst bir şekilde cevaplandırayım. O gün uçakta sayın başbakanımızla beraberdik olayı sorduğumuzda sabaha kadar olayı takip ettiğini söyledi. Soma'ya doğru gidiyoruz dönüşe kadar da arabasında kaldım. Bundan sonrası sizi ilgilendirecek. Belediye önünde bir konuşma yaptı Sayın Başbakan. Tam konuşmasına başlamıştı ki aşağıdan 'Yuh' 'hükümet istifa' sesleri geldi. Başbakanımız da ben sizin acınızı paylaşmaya geldim dedi. Biraz kesildi o sözler. Sayın Başbakanımız sözünü tamamladı. Bir Akhisar'a gitmek üzere araca bindik. Belediye önünden ilerliyoruz. Başbakanımız dedi ki ben arabanın içinden gidemem gideyim bir selamlaşayım dedi. O grubun yanından istifa sesleri başladı. Hatırlayabildiğim tek şey istifa diye bağıran kızlara geldi hadi ben size istifa dilekçemi sunmaya geldim ama neden sunacağım? 3-4 kızımız başlarını öne eğdi. Yanlarındaki gruptakiler başladı. Başbakanımız yanlarına gitti 'niye katil diyorsun?' dedi. Çok üzüldüğünü tahmin ediyorum. Sonra sola doğru bir yalpalanma oldu. Biraz da saldırgan bazı kişiler gördüm. Aracı tekmeleyin. Orada bir market varmış Başbakanımız markete doğru girdi ama öncesinde bir grup markete doğru süratle girdiler. Benim oradan gördüğüm kadarıyla başbakanımız kimseye yumruk atmadı. O kişi de 4. defa ifadesini değiştirmiş durumda. Kendisiyle kim konuştuysa ona göre ifade verilmiş. Yazılı ve görsel medya bu olayda çok önemli bir sınav verdi. Başbakan Erdoğan, neden birine yumruk atsın, orada çocukları aileleri kucakladı. Neden böyle birşey yapsın."

YUSUF YERKEL'İN TEKMESİ

"O görüntüleri ben de izledim. Ancak çıplak gözle baktığım zaman bu fotoğrafta yerde birisi var iki emniyet mensubu onu yere yatırmış isminden bahsettiğiniz kişi onu tekmeliyor. Bu çok feci bir olay. Doğrudur diyecek halde değilim. Zaten bu adam eylem yapmış polis tekisiz hale getirmiş. Yerde olan birine niçin tekme atılmış? Kendisi 'birşeyler oldu üzüntü duydum' diye beyanda bulunmuş. Kişi şikayette bulunursa adli soruşturma yapılır. İkincisi idari soruşturmaya konu olabilir. Bunu atayan makam kendisi hakkında bir işlem yapabilir. Rapor konusu trajikomilk bir olay. Ben de tekmelerken ayak bileğini burkmuş olabilir diye düşündüm. Burada olaydan sonrasına ait bir rapor verildiği anlaşılıyor. Onun için bundan bahsetmemeize bile gerek yok."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.