Bakanlıklara, dil bilen üniversite mezunu

Bakanlıklara, dil bilen üniversite mezunu

Başbakanlık'taki çalışmaya göre özel sektörde kendini ispatlamış, yönettiği şirkete çağ atlatan parlak yöneticiler, yüksek maaşlarla kamuya transfer edilecek. Bankamatik memurluğu tarihe karışacak

Yıllardır tartışılan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen Kamu Personel Reformu'nun önemli bir ayağı sonunda gerçekleşiyor. Başbakanlık'taki çalışmaya göre; özel sektörde kendini ispatlamış, yönettiği şirkete çağ atlatan parlak yöneticiler, yüksek maaşlarla kamuya transfer edilecek. Müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür ve daire başkanı gibi üst düzey yöneticiler, sözleşme imzalayarak hükümetlerle gelip hükümetlerle gidecek. Böylelikle, siyasi atamalar, devlet kadrolarının şişirilmesi ve görevden alınan bürokratların davayla geri dönmesinin önüne geçilmiş olacak. Kamuya, "beyin transferleri" yapabilecek. Üst düzey yöneticiler için, "bankamatik memurluğu" kavramı tarihe karışacak. Özel sektörün parlak yöneticilerinin devlete hizmet edebilmesi için "kamuda hizmet" koşulu aranmayacak.

4 MEMURA 1 UZMAN

Bakanlıkların ve kamu kurumlarının merkez teşkilatları; yardımcı hizmetler sınıfı ve yasal zorunluluk olan yüzde 3 özürlü kontenjanı dışında "memur" değil, "uzman" istihdam edecek. Uzman, normal devlet memuru gibi işiyle ilgili yazısını kendisi yazacak, araştırmasını yapacak, yaptığı işlemin tümünden sorumlu olacak. Yeni dönemde kamu kurumlarının merkez teşkilatlarına yardımcı hizmetler sınıfı ve özürlü kontenjanı dışında memur alımı kaldırılıyor. Bakanlıklarda ve kamu kurumlarında lise mezunu memurlar yerine üniversite mezunu, dil bilen uzmanlar istihdam edilecek. Düzenlemenin çıkış noktası, 4 memur yerine 1 uzman istihdamı. Uzman kamu personeli uygulaması, bakanlıkların ve kamu kurumlarının merkez teşkilatı için geçerli olacak. Taşradaki birimler için bu uygulama söz konusu olmayacak.

Hazine'ye ek yük getirmeyecek

Sistem, Hazine'ye ek yük getirmiyor. Ayrılan, emekli olanların yerine uzmanlar alınacak. Kamuda çok sayıda başkanlık kapatıldı. Bir başkanlığın yerine 2 uzman alınmasına izin veriliyor. Uzmanların, sözleşme imzaladıktan 5 yıl sonra maaşları yüzde 50 oranında artacak. Her 10 yılda bir maaşları ikiye katlayacak. Başarısız olan uzmanların kadroları düşürülecek. Doktor olamayan tıp uzmanı olarak istihdam edilecek. Eğitim ve fen fakültesi mezunları Milli Eğitim Bakanlığı'na uzman personel olabilecek

Başbakanlık yeni sistemle uzman alıyor

Sistemi başlangıçta her bakanlık uygulamak zorunda olmayacak ancak Başbakanlık, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nde yeni sistemi uygulamaya başladı bile. Yatırım Destek Ajansı ve Kamu Düzeni Güvenliği Müsteşarlığı'nda da bu sistem işleyecek. Başbakanlık yüzde 3 özürlü kontenjanı dışında "memur" kadrosuyla uzun süredir personel almadı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da son dönemde 250 uzman yardımcısı almak için sınav açtı. Kamu kurumları, KPSS'de başarılı olmuş adaylar arasından sınavla uzman yardımcısı alacaK.

TOKİ'de uygulanıyor

YETKİLİLER, söz konusu düzenlemenin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 59'uncu maddesindeki istisnai memuriyet kadrolarının kapsamının genişletilerek yapılabileceğini belirtiyor. Yetkililer "Kamu kurumunun başına bir CEO'nun getirilmesi mal ve hizmet üreten işletmelerde daha kolay olur. Çünkü üretilen malın ve hizmetin ölçümü kolaydır. Bu KİT'lerde daha kolay uygulanır. TOKİ'deki kadrolar, istisnai memuriyetler olduğu için THY de kapsam dışı KİT olduğu için bu uygulama söz konusu" dedi. Başbakan Erdoğan'a bağlı Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nda da benzer personel politikası uygulanıyor.

Sabah

Etiketler :