Bakiyev Pes Etti

Bakiyev Pes Etti

Kırgızistan'da yönetime el koyan muhaliflerin oluşturduğu geçici hükümet, devrik lider Kurmanbek Bakiyev'in resmen istifa ettiğini açıkladı.

Kırgızistan'da Geçici Hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, devrik Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in ülkeyi terk etmesinin hükümetin izniyle olduğunu, ancak akrabalarının ve yandaşlarının onunla birlikte ayrılmasına izin verilmediğini belirtti.

Otunbayeva, Bakiyev'in ülkeyi terk etmesinden sonra yaptığı açıklamada, "iktidarı elinden alınan Bakiyev'in memleketi Celalabad'da kadınların ve çocukların arkasında saklanarak, ülkenin güvenliğini ve istikrarını tehdit ettiğini" söyledi.

Bakiyev'in güneyi ve kuzeyi birbirinden ayırmaya çalıştığını ve ülkeyi iç savaşa sürüklediğini ifade eden Otunbayeva, bazı devletlerin, Kırgızistan'ın istikrarı için Kırgızistan geçici hükümeti ve Bakiyev ile müzakerelerde bulunduğunu anımsattı.   

Otunbayeva, geçici hükümetin baştan beri Bakiyev ile görüşmeyi reddettiğini belirterek, "Bakiyev'i tutuklamak bizim için sorun değildi. Ancak tutuklama operasyonunda can kaybı olabileceğinden endişe ettik" dedi.

Roza Otunbayeva, uluslararası kuruluşlarla bazı devlet yöneticilerinin, kendilerine Bakiyev ile ilgili konunun yasal zeminde çözülmesi ve Bakiyev'in kaderinin halkın takdirine bırakılmaması için çağrıda bulunduğunu söyledi.

Bakiyev'in dokunulmazlığını sağlayacak güçte olmadıklarını kaydeden Otunbayeva, geçici hükümet olarak, Bakiyev'in sınır dışı edilmesine karar verdiklerini, uluslararası ve Kırgızistan kanunlarına göre yaşanan olayların araştırılacağını, suçlu bulunması halinde Bakiyev'in bulunacağı ülkeden iadesinin isteneceğini belirtti.

Otunbayeva, 7 Nisanda ateş açılması emrini veren yöneticilerin de hesap vermesi için tutuklanacağını kaydetti.

Etiketler :