Balanlı'nın terfi işi YAŞ

Balanlı'nın terfi işi YAŞ

Balyoz Darbe Planı'nda Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı'nın isminin geçmesi, 2 ay sonraki YAŞ toplantısında 'sıkıntı'ya neden olacak gibi görünüyor.

Balyoz Darbe Planı'ndaki son gelişmeler komuta kademesinin şekillenmesinde de etkili olacak. Yaklaşık 2 ay sonra başlayacak olan Ağustos şurasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesi beklenen Orgeneral Bilgin Balanlı'nın 'komutanlık' beklentisi sekteye uğrayabilir. 'Şüpheli' sıfatıyla ifadeye çağrılan ancak özel yetkili cumhuriyet savcısına ifadesini vermeyen Bilgin Balanlı, şura toplantısında yeni bir krizin konusu olacak gibi görünüyor. Zira, Balanlı'nın Balyoz Darbe Planı ile ilgili olmasına rağmen YAŞ'ta askeri kanat tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı için teklif edilmesi bekleniyor. Ancak geçtiğimiz yıl olduğu gibi Başbakan ve Milli Savunma Bakanı'nın bunu kabul etmemesi ve yeni bir ismin önerilmesini isteyecekleri belirtiliyor. 100. yılını kutlamakta olan Türk Hava Kuvvetleri'nin başına darbe planlarında ismi geçen bir komutanın geçmesinin uygun olmayacağı görüşü YAŞ'ın sivil kanadı tarafından dile getirilecek. Balanlı'nın Hava Kuvvetleri'nde orgeneral olarak bulunan tek general olması da 'kriz' ihtimalini güçlendiren unsurlar arasında. Çünkü kuvvet komutanı olmak için gereken orgeneral olma şartı Balanlı'nın atamasının yapılmamasıyla birlikte orgenerallik görevine getirilecek olan korgeneralin doğrudan kuvvet komutanlığına atanmasına sebep olacak. Yani bu yılki YAŞ toplantısında orgeneralliğe yükselecek olan korgeneral, Hava Kuvvetleri'nin başına geçecek. Korgenerallikten orgeneralliğe geçme konusunda ise, önceki gün aynı davada ifade veren Taktik Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Korcan Polatsü ile Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Korgeneral Turgut Atman'ın şansları bulunmuyor.

SÜRE UZATMA FORMÜLÜ

Balanlı'nın komutan olamayacağı gerçeğiyle birlikte ortaya çıkan bir başka formül ise şu anda görevi başında bulunan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay'ın görev süresinin bir yıl uzatılması. Bir yıllık süre uzatımıyla birlikte Aksay, 2012 Ağustos'una kadar görev yapacak ve daha sonra da görevini bu yıl orgeneralliğe getirilecek olan komutana devredecek. Görülen o ki, önümüzdeki YAŞ da geçtiğimiz yıl olduğu gibi 'sıkıntılı' geçecek.

 

8 muvazzafın ifadesi alındı

'Balyoz Darbe Planı' soruşturması kapsamında Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gelen 8 muvazzaf asker, savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Bir korgeneral, üç tümgeneral, bir tümamiral, iki tuğgeneral ve bir albay, soruşturmayı yürüten Savcı Salim Duran tarafından sorgulandı. 12 saatlik sorgu sonrası muvazzaf askerlerin tamamı önceki gece serbest bırakıldı. Öte yandan Malatya'da geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan Elazığ 8. Kolordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Topçu Kurmay Albay Cumhur Koskos'un (48) yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybettiği bildirildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.