'Balıkçı' kim?

'Balıkçı' kim?

Öcalan ile İmralı’da görüşme yapan sivil ekibi, eylemsizlik kararının uzayacağını hatta Ramazan’da eylemsizlik kararının alınıcağını önceden söyleyen ‘Balıkçı’nın kimliği merak konusu.

Ramazan ayından önce Taraf gazetesinin PKK’nın Ramazan boyunca ateşkes ilan edeceği haberine kaynak olarak “Balıkçı” ismi verilen bir kaynak gösterilmişti.

O zamandan beri ara ara olacaklar hakkında bilgiler veren balıkçının kimliği hala bir sır. Ancak onun kim olacağı üzerine ve bu mesajları neden verdiği hakkında bazı tahminler var.

Taraf’tan Yıldıray Oğur’un yazısında kaleme aldığı kadarıyla balıkçı 1996’dan Abdullah Öcalan’ın yakalandığı 1999’a kadar PKK ile Genelkurmay arasındaki görüşmelerin en önemli tanığı.
Kendisine balıkçı denmesinin nedeni ise bütün kesimlerle görüşmelerini İstanbul’daki bir köprü altı balıkçısında yapması ve balıklardan hoşlanmaması.

İmralı ile yapılan görüşmelerin yakın tanığı olan balıkçı anlaşılan hem PKK’nın hem de devlet yetkililerinin güvendiği bir kaynak. Ancak kendisi bu süreçte çok acı çekmiş biri. Hapis yatmış, zor günler geçirmiş.

Balıkçının bir erkek olduğu biliniyor. Bu da zaten düşük olan Abdullah Öcalan’ın avukatı Aysel Tuğluk ihtimalinin elenmesini sağlıyor. Kendisi hakkında anlatılanlar balıkçının Öcalan’ın avukatlarından biri olduğu ihtimalini de düşürüyor.

İki tarafında güvendiği ve görüşmelerde geçenleri bilen balıkçının zamanında Kürt meselesini güç kullanmadan, silahsız çözmeyi isteyen gruplardan birinin eski lideri ya da liderlerinden biri olduğu da tahminler arasında. Yıllar içinde yaşananlardan sonra PKK’ya dahil olan Kürt gruplar içinde olabilecek bir yapının lideri olma ihtimalini taşıyan balıkçı, barış yanlısı görüşleri nedeniyle de devlet tarafından kabul edilen bir isim olabilir. Ancak bu ihtimal de bir kesim için pek mantıklı gelmiyor.

Bir diğer iddia ise balıkçının Kürt siyasi hareketinde bulunduğu ve hatta bir dönem milletvekilliği bile yapan bir kişi olduğu yönünde. Bu kişinin milletvekili olduğu dönemden itibaren devletin önemli kademeleri ile çözüm amaçlı görüştüğü, Öcalan'ın Kenya'dan getirilmesinden sonra da bu görüşmelere devam ettiği kulislerde konuşuluyor.

Öcalan’ın balıkçıya güvendiği tahmin ediliyor. Balıkçının da PKK içinde Öcalan’a bağlı gruplara ve ona sempati duyanlara haber vermek için basına haber sızdırdığı da ihtimaller arasında. PKK içinde silah bırakmak istemeyen ve şahinleri temsil eden çoğunluğu Suriyelilerden oluşan bir grup mevcut. Suriyeliler Öcalan’ın emirlerini dinlemiyor ve “Derin PKK” olarak da adlandırılıyor.

Balıkçı verdiği bilgilerle İmralı’da görüşmelerin devam ettiğini ve Öcalan’ın kendisinden bağımsız hareket eden bu gruptan rahatsız olduğunu gösteriyor. Zaten yaptığı açıklamalarda Hakkari’deki saldırının görüşmelerin en önemli dönemine denk geldiğini belirtti. Balıkçı ayrıca Öcalan ile görüşen bütün ekiplerin önceden görüştüğü ve İmralı'da yapılan pazarlıkları anlattığı bir kişi.

Balıkçının kim olduğu sadece onunla görüşenlerin bildiği bir gerçek. Ancak devletin her kademesi ile görüştüğü ve Kürt sorunu hakkında oldukça deneyim sahibi olduğu aşikar. Balıkçı önümüzde yaşanabilecek güzel günlerin en önemli figürlerinden biri.
 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :