Balkan Günay “Hayat Su Gibi Akıp Gidiyor!

Balkan Günay “Hayat Su Gibi Akıp Gidiyor!

Merhum Prof. Dr. Mahmud Es’ad Coşan’ın yıllarca hizmetinde bulunan Balkan Günay hatıralarını paylaşmaya devam ediyor.

Hayatımdan 85 yılı geride bırakıp 86 yaşına girerken Peygamber efendimizin (s.a.v) “İhtiyarlık gelmeden gençliğin kıymetini bilin. Hayırlı işlerde acele edin” hadisleri şerifi gibi hadislerin manasını şimdi daha iyi anlıyorum. Vücutta güç kuvvet varken yapılan ibadetlerin ihtiyarlıkta yapılmadığını görmüş oluyorum.

Mahmud Esad Coşan (rh.a) Hocaefendimiz nefis ve şeytanı tarif ederken; nefsi, istediğini yaptırıncaya kadar insanı rahat bırakmayan küçük çocuğa, şeytanı da oyundan oyuna geçen 52 kilo güreşçisine benzetirlerdi.

Hayırlı İşleri Geciktirmeyiniz!

Şeytanın en büyük oyunlarından biride hayırlı işleri geciktirmektir. Mahmud Esad Coşan (rh.a) Hocaefendimiz’in en ufak kardeşi makine mühendisi rahmetli Ragıb Coşan kardeşimiz Topkapı’da büyük bir torna atelyesinin sahibi idi. Bir beraberliğimizde bana şu hatırasını anlatmıştı: “Vakit namazlarımı vaktinde camide cemaatle kılardım. (Buna bende şahidim) Belli bir tarihte siparişleri teslim etmek durumundaydık. Bundan dolayı bir müddet camide cemaatle kılmaya devam edemedim. Namazları geciktirmiş olarak kılıyordum. Bundan dolayı çok rahatsızdım. Durumu Mehmed Zahid Kotku (rh.a) hocamıza sormayı düşünüyordum. Bir arkadaşım da merak ettiği bir hususu hocaefendimize sormayı düşünüyormuş.

Onunla bir gün anlaştık ve Mehmed Zahid Kotku (rh.a) hocamızın evlerine gittik. O gün içerisi çok kalabalıktı. Ben edeben hiç bir şey sormadan müsadelerini istedik. Elini öpüp çıkarken dağıtmak için köşesinde bulunan takvimin bir tanesini arkadaşıma bir tanesini de bana verdiler.

Tekrar atölyemize döndük. Takvimi okuduktan sonra arkadaşım heyecanla “Ben soracağım sorunun cevabını aldım” dedi.

Ben de okuduğumda takvimin arkasında şu hadisi şerif yazıyordu: “Accilu bissalati kablel fevt ve accilu bi tövbeti kablel mevt.” (Namaz kılmakta acele edin, ölmeden evvel tövbe etmekte acele edin.) Ben de böylece sorumun cevabını almış olmuştum.

whatsapp-image-2024-05-15-at-22-16-45-1.jpeg

…………

Gençliğin ve Vaktin Kıymetini Biliniz!

Ben gençliğimde tersanede çalışırken mesaiye kalmak istemezdim. Osmanlı bakiyesi olan tecrübeli ustalarımız “Su akarken kovalarınızı doldurun, sonra pişman olursunuz” derlerdi.

Ben de gençlere “Güç ve kuvvetiniz varken Ahiret torbanızı doldurun.Sonra pişman olursunuz” diyorum.

Gençlik her zaman ele geçmez, işi yaşlılığa bırakmayalım.

Hayatın penbe rengine aldanmayın. Dört mevsim içinde sadece bir bahar olur.

Yüce Rabbimden sizlerin sıhhatli afiyetli ve ibadetli bir ömür geçirmenizi dilerim.Selam ve Sevgilerimle. Eyüp Sultan/13 Mayıs 2024

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.