Balkan ülkelerinde Ulu Önder Atatürk'ü anma törenleri düzenlendi

Balkan ülkelerinde Ulu Önder Atatürk'ü anma törenleri düzenlendi

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 84. yılında, Türkiye'nin Belgrad, Zagreb,...

SARAYBOSNA (AA) - Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 84. yılında, Türkiye'nin Belgrad, Zagreb, Saraybosna ve Priştine büyükelçiliklerinde törenler düzenledi.

Yerel saatle 09.05'te saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törenlerde, Atatürk'ü anlatan belgesel film gösterildi.

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliği'nde Büyükelçi Hami Aksoy'un ev sahipliğinde düzenlenen törene Türk kurum temsilcileri ve vatandaşlar katılırken, Atatürk'ün anısına karanfil bırakıldı.

Aksoy, burada yaptığı konuşmada, Atatürk'ün devlet adamlığı, sağduyusu ve askeri yeteneklerine ilişkin birçok yazının yazıldığını ifade ederek "Benim burada özellikle belirtmek istediğim ise onun en büyük vasfı olan ileri görüşlülüğüdür." dedi.

10 Kasımların sadece yas günü olmadığına, aynı zamanda Atatürk'ü daha iyi anlamak için bir araya gelinen günler olduğuna işaret eden Aksoy, daha çok çalışarak ve üreterek onun eserlerine sahip çıkılması gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin Zagreb Büyükelçisi Yavuz Selim Kıran'ın katılımıyla Zagreb Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen törene de Türk kurum temsilcileri ve Hırvatistan vatandaşları katıldı.

- Bosna Hersek ve Kosova

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliğinde düzenlenen törene Büyükelçi Sadık Babür Girgin ev sahipliği yaparken, Türk kurum temsilcileri de törene iştirak etti.

Büyükelçilik 3'üncü Katibi Göksel Kuşlu, bugün dünyanın yaşadığı birçok sorunun çözülmesinde sözü geçen bir Türkiye'nin olduğunu belirterek böyle bir Türkiye'nin Bosna Hersek'in huzur ve istikrarında da önemli rol oynadığını söyledi.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçiliği rezidansında düzenlenen törene de Büyükelçi Çağrı Sakar, Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Fikrim Damka, KDTP Milletvekilleri Fidan Brina Jılta ve Enis Kervan ve Kosova'daki Türk kurumlarının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Priştine Büyükelçiliği Başkatibi Dilara Çelik, genç bir Türk diplomat olarak karşılaştığı yabancılara Atatürk’ün liderliğinde Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesini anlatırken gururlandığını belirterek “Tüm yaşamı boyunca Türk Milleti'nin yücelmesi için çalışan Atatürk, 'Gençler Cumhuriyet'i biz kurduk, onu yaşatacak ve yüceltecek olan sizlersiniz' diyerek biz gençlere tarihi bir sorumluluk yüklemiştir. Onun düşüncelerinden, ilke ve devrimlerinden güç alarak bize emanet ettiği Cumhuriyet'imizi ve ülkemizi her gün daha ileriye taşımak, milli kültürümüzü muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak için çalışmaya devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Priştine Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Albay Çağdaş Akif Kahraman da konuşmasında, ebediyete intikalinin 84’üncü yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü şükranla yad ederken “Asil milletimizin en zor şartlar altında dahi bağımsızlığından vazgeçmeyeceğine inanan, milletimize önderlik ederek ya istiklal ya ölüm ilkesiyle başlattığı milli mücadeleyi zaferle sonuçlandıran ve bu zaferi Cumhuriyet ile taçlandıran Atatürk, sadece Türk tarihinin değil aynı zamanda dünya tarihinin de en önemli komutan, lider ve devlet adamlarından biridir.” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.